Filtru
 • Tragedie in lumea fotbalului: Un fost jucator a fost decapitat

   

   Joao Rodrigo Silva Santos, fostul fotbalist brazilian, în vârstă de 35 de ani, a fost ucis la Rio de Janeiro, informează presa internaţională, care menţionează că victima a fost decapitată şi capul lăsat în pragul locuinţei sale, pentru a fi găsit de soţie.

   Restul corpului fostului fotbalist nu a fost găsit.

  Soţia lui Silva Santos a găsit capul fostului sportiv, marţi dimineaţă, într-un rucsac, în pragul casei, cu limba tăiată şi cu ochii scoşi.

 • Carduri de beneficii, in loc de tichete de masa

  Potrivit unui proiect legislativ, adoptat de Camera Deputatilor, care urmeaza sa fie promulgat in zilele urmatoare, tichetele de masă primite în prezent de către două milioane de angajaţi din România ar putea fi înlocuite cu carduri de beneficii prin care aceştia pot achita contravaloarea alimentelor. Acestă decizie urmăreşte "digitalizarea" tichetelor de  hârtie, dar cele două variante - tichetele pe suport de hârtie şi cardurile - vor funcţiona în paralel. 

 • Incă 18 camere de monitorizare pentru a depista şoferii fără rovinietă

  CNADNR a anunţat că începând de luni vor fi puse în funcţiune pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi încă 18 camere de monitorizare video, pentru a depista autovehiculele care circulă fără rovinietă.

   "Până în acest moment în reţeaua rutieră naţională se aflau în funcţiune 24 de puncte de control (10 fixe, 14 mobile). Prin adăugarea celor 18 vom spori cu 75% gradul de control al autovehiculelor din trafic. În perioada următoare, până în toamna anului 2014, vor mai fi instalate înca 45 de camere, ceea ce înseamnă creşterea şi întărirea sistemului de supraveghere cu aproape 100%", se arată într-un comunicat al CNADNR.

  Compania precizează că în urma amplasării primelor 24 de camere, în anul 2010, veniturile din taxa de rovinietă au crescut semnificativ.

  "Numărul mai mare de puncte de control generează creşterea gradului de plăţi voluntare a rovinietei cu un procent de minim 25%", potrivit sursei citate.

  Camerele au fost amplasate strategic, în puncte care nu pot fi ocolite de şoferi, iar pe timpul nopţii sistemele de supraveghere vor detecta plăcuţele maşinilor, în infraroşu.

  Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a încheiat până în prezent contracte care permit plata rovinietei de către participanţii la trafic prin sistemul sms cu doi mari operatori de telefonie mobilă.

  "În cursul săptămânii viitoare urmează a fi încheiat contract şi cu cea de-a treia mare companie de telefonie mobilă", se mai arată în comunicat.

   Dispozitivele de control fac parte dintr-un sistem informatic compact al CNADNR. Pe şosele sunt amplasate posturi de control dotate cu camere video, care recunosc numerele de înmatriculare ale maşinilor de la o distanţă de 20 de metri.

  Numărul de înmatriculare al autoturismului este verificat în baza de date şi în cazul în care nu a fost plătită rovinieta proprietarul maşinii este amendat.

   

   

 • ORA DE IARNĂ: Cum va trebui să potrivim ceasurile în noaptea de sâmbătă spre duminică

   

  România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar ziua de 27 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an.

  Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că duminică 27 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

  Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 27 octombrie, dar vor fi afectate de schimbarea de oră 65 de trenuri, dintre care 32 InterRegio, 31 Regio şi două InterCity, a anunţat CFR Călători.

  Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de 26 spre 27 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

  În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

   Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie.

   Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale are loc tot în 27 octombrie, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina trenurile vor circula după orarele din mersul de tren în vigoare.

  Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.

  România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită "timpul legal român".

  Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

   

 • Un alexandrean, cautat de FBI si Interpol.Trei milioane de dolari fraude pe internet

  Cinci romani au intrat in atentia FBI pentru fraude pe internet in valoare de trei milioane de dolari. Acestia au fost inclusi pe lista de ,,wanted,, sub acuzatiile de spalare de bani, fals in acte si transferuri frauduloase.

   Procurorii americani i-au pus sub acuzare pe Nicolae Popescu din Alexandria , Teleorman, considerat liderul reţelei, Răzvan Dragomir, Ovidiu Vlad Cristea, Dumitru Dan Bosogioiu, Daniel Alexe, George "Skyper", Tudor Barbu Lăutaru şi albanezul Fabjan Meme . Aceştia sunt acuzaţi că făceau parte dintr-o reţea de fraudă prin intermediul unor site-uri precum Ebay.

  Modul de operare: membrii retelei postau anunţuri fictive pe site-uri de comerţ online, inclusiv pe eBay (EBAY, Fortune 500), Cars. com, AutoTrader.com şi CycleTrader.com. Astfel, cei cinci români au obţinut prin schema lor de fraudare în jur de 3 milioane de dolari.

  Anunţurile se refereau la bunuri de valoare, inclusiv automobile, motociclete şi bărci. Preţurile cerute erau cuprinse între 10.000 şi 45.000 de dolari. Complicii candidaţilor la licitaţie le trimiteau acestora certificate de garanţie fictive, pentru a-i convinge să plătească sumele de bani. De asemenea, suspecţii inventau tranzacţii cu dealeri auto şi chiar au creat site-uri false, in numele acestor dealeri auto falşi, pentru a-i  ademeni pe cumparatorii de buna credinta.

  După ce victimele cumpărau produsele, banii ajungeau în conturile membrilor reţelei, de la bănci americane. Reţeaua a folosit paşapoarte false pentru a deschide aceste conturi şi a falsificat şi documente care să îi păcălească pe cumpărători că provin de la Amazon sau PayPal. Din aceste conturi, banii erau transferaţi în Europa, către alte persoane membre ale reţelei.

  Pe numele românilor şi al albanezului, Autorităţile americane au emis mandate de arestare pe numele romanilor si al albanezului. FBI a solicitat ajutor Interpolului pentru indentificarea celor cinci români care sunt încă în libertate.

 • Dragnea despre denuntatorul din dosarul referendumului: A murit, s-a trezit in 2012 si s-a intors

  "Practic dosarul a pornit pe baza reclamaţiei unui mort. Adică, omul a murit în '91 sau prin '90, iar în 2012 mi-a făcut mie reclamaţie pentru că am fraudat referendumul, de la asta a pornit practic. A murit, s-a trezit în 2012 şi s-a întors înapoi", a spus vicepremierul.

   Liviu Dragnea a declarat, joi, că ştie şi de existenţa la dosarul său privind referendumul a unei plângeri penale făcute de Romică Părpălea, el arătând că nu înţelege de ce a rămas la dosar şi plângerea făcută de un om care a decedat, după ce a apărut cea a unuia în viaţă.

   

  Solicitat să comenteze apariţia unor informaţii referitoare la faptul că în dosarul său există o plângere penală făcută de Romică Părpălea, care este viu, pe lângă cea făcută de un cetăţean care a murit, Dragnea a precizat: "Eu nu am spus niciodată că sesizarea acelui om care a murit - şi după ce a murit mi-a făcut mie plângere penală - nu am spus că în afară de aia nu mai e şi alta. Normal că ştiu şi de sesizarea domnului de care aţi vorbit mai devreme. Dar am prezentat nişte ciudăţenii din acel dosar".

   

  "Dacă eu - dar nu am atâta experienţă - dacă eu aş fi gestionat acel dosar şi aş fi constatat la un moment dat, cu documente, că cel care a făcut o plângere, plângere care a stat a baza pornirii acestui dosar, este mort, aş fi scos de acolo acea plângere şi aş fi căutat un om viu care să fie dispus să facă o plângere penală, ceea ce s-a şi întâmplat. Nu înţeleg de ce a mai rămas şi aia a mortului acolo", a adăugat Dragnea.

   

  În dosarul "Fraudă la referendum", Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

   

  Potrivit rechizitoriului procurorilor, Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

   

  Alături de Dragnea vor fi judecate alte 74 de persoane.

   

  Judecarea dosarului va începe în 15 noiembrie, după ce instanţa supremă a admis cererea DNA şi a schimbat primul termen de judecare a cauzei, stabilit iniţial pentru 18 februarie 2014.

   

   

 • Dragnea despre denuntatorul din dosarul referendumului: A murit, s-a trezit in 2012 si s-a intors

  "Practic dosarul a pornit pe baza reclamaţiei unui mort. Adică, omul a murit în '91 sau prin '90, iar în 2012 mi-a făcut mie reclamaţie pentru că am fraudat referendumul, de la asta a pornit practic. A murit, s-a trezit în 2012 şi s-a întors înapoi", a spus vicepremierul.

   Liviu Dragnea a declarat, joi, că ştie şi de existenţa la dosarul său privind referendumul a unei plângeri penale făcute de Romică Părpălea, el arătând că nu înţelege de ce a rămas la dosar şi plângerea făcută de un om care a decedat, după ce a apărut cea a unuia în viaţă.

   

  Solicitat să comenteze apariţia unor informaţii referitoare la faptul că în dosarul său există o plângere penală făcută de Romică Părpălea, care este viu, pe lângă cea făcută de un cetăţean care a murit, Dragnea a precizat: "Eu nu am spus niciodată că sesizarea acelui om care a murit - şi după ce a murit mi-a făcut mie plângere penală - nu am spus că în afară de aia nu mai e şi alta. Normal că ştiu şi de sesizarea domnului de care aţi vorbit mai devreme. Dar am prezentat nişte ciudăţenii din acel dosar".

   

  "Dacă eu - dar nu am atâta experienţă - dacă eu aş fi gestionat acel dosar şi aş fi constatat la un moment dat, cu documente, că cel care a făcut o plângere, plângere care a stat a baza pornirii acestui dosar, este mort, aş fi scos de acolo acea plângere şi aş fi căutat un om viu care să fie dispus să facă o plângere penală, ceea ce s-a şi întâmplat. Nu înţeleg de ce a mai rămas şi aia a mortului acolo", a adăugat Dragnea.

   

  În dosarul "Fraudă la referendum", Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

   

  Potrivit rechizitoriului procurorilor, Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

   

  Alături de Dragnea vor fi judecate alte 74 de persoane.

   

  Judecarea dosarului va începe în 15 noiembrie, după ce instanţa supremă a admis cererea DNA şi a schimbat primul termen de judecare a cauzei, stabilit iniţial pentru 18 februarie 2014.

   

   

 • Nostalgiile lui Edi Oprea

  Unora puterea le place, pur şi simplu. Nu pentru că ea le-ar aduce avantaje materiale sau le-ar îmbunătăţi imaginea publică, ci pentru că le place să simtă că sunt în culise, acolo unde se fac jocurile importante.

 • „Mortul” din dosarul lui Dragnea este viu şi fost lider PSD.

  Romică Părpălea: „Eu l-am denunţat şi sunt în viaţă deocamdată”

  Liderul PSD Liviu Dragnea i-a acuzat pe procurorii DNA că l-au trimis în judecată în dosarul Referendumul având la bază o plângere penală a unui teleormănean mort în 1991. Gândul a stat de vorbă cu cel care în dosarul lui Liviu Dragnea este indicat drept denunţător. Numele său este Romică Părpălea, a fost până anul trecut membru PSD, chiar preşedinte de filială la Bragadiru. Plecarea sa din partid a avut loc înainte de referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu, supărarea lui Romică Părpălea pe colegii săi fiind explicată de acesta prin presiunile pe care aceştia le-ar fi făcut asupra lui în calitate de director al unei companii de stat din Alexandria.           

 • Asaltul primarilor asupra parlamentarilor.

  Miza: 4 miliarde de euro de împărţit până la alegeri. ANI: "Imaginea României în MCV va fi afectată negativ"

  O modificare legislativă aflată la un pas de finalizare în Parlament are toate premisele să tragă în jos România în raportul MCV al Comisiei Europene din ianuarie 2014. Este vorba despre aducerea aleşilor locali, de drept, în poziţia de împărţire a banilor pentru proiectele regionale cu fonduri europene, prin eliminarea incompatibilităţii primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene care sunt şi reprezentanţi în societăţile comerciale locale ori regionale de utilităţi.

  Miza ar reprezenta-o  aproximativ 3,5 miliarde de euro, bani care vor fi alocaţi României, prin programul sectorial de Mediu în exerciţiul bugetar 2014-2020, dar care vor fi împărţiţi, pe proiecte, în primii doi ani, prin operatorii regionali din subordinea asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI). În plus, în următorii doi ani până la alegerile locale, pot fi încă absorbiţi banii rămaşi necheltuiţi din perioada 2007-2013 când România a primit 4,5 miliarde de euro pentru Mediu, din care mai mult de 60% numai pentru refacerea reţelelor de apă şi canal.

  La inisistenţa primarilor, USL a pus în mişcare trei iniţiative simultane de modificare a legislaţiei, aproape identice: una dinspre Guvern, una dinspre Camera Deputaţilor şi alta dinspre Senat. Dacă la Guvern, proiectul de ordonanţă de urgenţă al ministrului Liviu Dragnea s-a blocat în avizul negativ al Ministerului Justiţiei, Parlamentul a trecut peste observaţiile ANI şi este foarte aproape de a da votul final, în Senat, pentru ştergerea acestei incompatibilităţi din lege.

  Dinspre ANI vine avertismentul legat de achiziţii discreţionare la butoanele cărora aleşii ar fi astfel în mod direct şi de noi cazuri de corupţie şi de conflict de interese. De cealaltă parte, primarii aflaţi in această situaţie susţin că, în practică, nu au avut nicio legătură cu încredinţarea contractelor .

  De unde a pornit conflictul. Cum funcţionează “schema ADI”

  Disputa dintre primari şi ANI, după ce 53 de dosare de aleşi locali au ajuns în instanţă pentru incompatibilitate, cu riscul pierderii mandatului, a pornit de la aşa-numitele asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI), forme de asociere la care localităţile şi judeţele au fost, practic, obligate, aceasta fiind, în lipsa regionalizării, o condiţie esenţială în accesarea fondurilor de mediu de la Uniunea Europeană. Astfel, pentru că UE nu se implica în finanţarea reţelei de apă-canal a unei comune sau la modernizarea sistemului de utilităţi al unui oraş mic, dimensiunile proiectului fiind, pentru Comisia Europeană, nesemnificative, primarii s-au asociat în ADI. În aceste ADI, fiecare primărie sau CJ şi-a trimis un om, de regulă şeful instituţiei, după o recomandare venită de la MAI în 2009, practică etichetată însă de ANI ca ilegală. Aici se strâng proiectele tuturor primarilor, se ierarhizaeză şi, printr-o societate comercială la care localităţile şi judeţele devin acţionari, se trimit la Bruxelles.

  Banii obţinuţi de la Comisia Europeană se cheltuiesc tot prin această societate comercială, aşa-numitul operator reginal, care face licitaţiile şi alege firmele câştigătoare.

  Miza o reprezintă câteva miliarde de euro. Aproximativ 3,5 miliarde ar urma să fie alocate, conform cifrelor avansate spre negociere în vară, proiectelor de Mediu în exerciţiul bugetar 2014-2020, pe proiecte selectate, în  mare parte, până în 2016, plus ce a rămas nechetuit din cele 4,5 miliarde de euro alocate din 2007 până în 2013.

  Dacă participarea aleşilor locali în ADI nu are nicio consecinţă juridică, prezenţa lor în Adunarea Generală a Acţionarilor, dacă primăria se numără printre acţionarii operatorului regional – cum se întâmplă de regulă – este incompatibilitate întrucât poate duce la conflict de interese, sancţionat de Codul Penal.

  “Nu ai o problemă juridică dacă eşti membru în ADI, pentru că asociaţia nu poate lua nicio decizie. În ADI discută participarea fiecăruia şi împărţirea fondurilor de la Ministerul Mediului. Apoi totul trece pe la companiile de apă care au AGA, în care fiecare acţionar are un reprezentant, şi CA ales de AGA”, explicasenatorul PSD Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei de Administraţie din Senat, care a dat ultima formă a legii din Parlament, înainte de votul final.

  Prezenţa în AGA a fost însă sancţionată de ANI, pe considerentul că din conducerea operatorului regional un primar ar putea decide să-şi aloce bani propriului proiect sau să direcţioneze contracte propriei firme, cu atât mai mult cu cât analizele ANI arată că administraţia locală are antecedente în acest sens. Aici vine noua lege.

  Ultima strigare în USL până la ridicarea incompatibilităţii

  Dincolo de proiectul de ordonanţă de urgenţă abandonat, potrivit unor surse guvernamentale, pentru moment, de Ministerul Dezvoltării Regionale, după semnale negative de la Bruxelles, în Parlament au fost puse în mişcare două proiecte de lege care vin să tempereze nemulţumirile primarilor. Primul, iniţiat de 6 deputaţi USL, între care şi juristul Florin Iordache, este la un pas de votul final în plenul Senatului. Al doilea, aproape identic până la virgulă, vine din urmă, fiind depus de senatorul PSD Şerban Valeca, cu semnătura altor 16 colegi de partid. Aşa cum estimează senatorul, cel mai probabil cele două se vor cupla. În privinţa votului, nu există emoţii, USL având 122 de senatori din 174.

  Acestora li se adaugă un al treilea proiect, cu conţinut similar şi aceiaşi deputaţi iniţiatori, care modifică legea privind serviciile comunitare de utilităţi publice.

  Pe scurt, parlamentarii intenţionează să modifice legea administraţiei publice locale, acordându-le primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de CJ statut de membru de drept în ADI, eliminând incompatibilitatea.  Primarii ar urma să primească şi opţiunea de a delega pe altcineva să îi reprezinte. “Legea asta face. Ca să nu semneze ca primarii, cei care nu doresc să facă parte din ADI, să împuternicească pe cineva Altfel, acum, după tot acest scandal, toţi primarii vor evita să fie membri, dar, în realitate, tot ei se vor duce cu omul ăla la şedinţe, doar că nu vor mai apărea ei în acte, atât”, susţine preşedintele Comisiei de Administraţie din Senat.

  ANI: “Va afecta negativ imaginea României în MCV”

  Agenţia Naţională de Integritate se opune însă vehement. “Opinăm că iniţiativele legislative parlamentare de modificare a regimului juridic al incompatibilităţilor vizează aducerea în legalitate a unor situaţii de incompatibilitate, modificări care pot avea ca efect afectarea integrităţii în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice şi apariţia unor cazuri de corupţie la nivel instituţional”, se arată în punctul de vedere al reprezentanţilor ANI,, precizând că incompatibilitatea a fost introdusă în lege din 2003 “pentru a preveni conflictul de interese”.

  O opinie similară a fost transmisă Parlamentului ca punct de vedere al Guvernului faţă de initiative celor 17 senatori PSD. „Participarea primarului, viceprimarului, preşedintelui şi vicepreşedintelui consiliului judeţean în adunarea generală a acţionarilor operatorilor regionali constituie un caz flagrant de incompatibilitate”, susţine ANI, acuzându-i pe iniţiatori că urmăresc „satisfacerea unor interese personale ale aleşilor locali cu scopul clar de a eluda, pe de o parte dispoziţiile legale existente, iar pe de altă parte de a crea cadrul necesar pentru exercitarea atribuţiilor în stare de conflict de interese”

  În plus, ANI „avertizează asupra faptului că prezentul proiect, dacă va fi adoptat în forma transmisă, va afecta negativ imaginea României în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin MCV”. orin Manduc.

  Calea legală. Cum pot scăpa primarii de incompatibilitate

  Există însă şi situaţii în care aleşii locali s-au retras din ADI, şi-au lăsat în loc un administrator din primărie sau din Consiliul Judeţean, fără ca prezenţa sau absenţa lor să influenţeze absorbţia fondurilor.

  "Nu m-a obligat nimeni să intru în ADI. Am făcut parte câteva săptămâni, în 2010 sau începutul lui 2011 şi când am aflat că legislaţia este uşor confuză şi poate duce în zona de incompatibilitate sau de conflict de interese, mi-am dat demisia. Plecarea mea n-a împietat cu nimic asupra accesării de fonduri europene, judeţul Mehedinţi accesând pe POS Mediu pentru apă şi canal 72 de milioane de euro şi după ce am plecat de la Consiliul Judeţean alte 24 de milioane de euro. Se poate desemna administratorul public sau un director economic sau tehnic", explică senatorul PDL Marius Bălu, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi şi membru al Comisiei pentru Administraţie în care se dă tuşa finală acestor proiecte de lege.

  Preşedintele ANI a precizat că varianta legală de reprezentare a primăriilor în AGA acestor societăţi comerciale este trimiterea unui funcţionar public, consilier local sau judeţean ori a oricărei persoane private în baza unui contract de mandat.

  "În Adunarea Generală a Acţionarilor a operatorilor regionali (societăţi comerciale de interes local) pot fi desemnate de către consiliile locale, persoane a căror funcţie deţinută în cadrul autorităţii administrativ teritoriale nu este incompatibilă cu funcţia de reprezentare respectivă (funcţionari publici, consilieri locali, consilieri judeţeni, etc.). De asemenea pot face parte din Adunarea Generală a Acţionarilor persoane desemnate, care ocupă funcţii private, sau exercită profesii liberale şi care pot reprezenta interesele autorităţilor administraţiei publice locale, în baza unui contract de mandat", a explicat Horia Georgescu.

   

   

  Miza: 4 miliarde de euro de împărţit până la alegeri. ANI: "Imaginea României în MCV va fi afectată negativ"

  O modificare legislativă aflată la un pas de finalizare în Parlament are toate premisele să tragă în jos România în raportul MCV al Comisiei Europene din ianuarie 2014. Este vorba despre aducerea aleşilor locali, de drept, în poziţia de împărţire a banilor pentru proiectele regionale cu fonduri europene, prin eliminarea incompatibilităţii primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene care sunt şi reprezentanţi în societăţile comerciale locale ori regionale de utilităţi.

  Miza ar reprezenta-o  aproximativ 3,5 miliarde de euro, bani care vor fi alocaţi României, prin programul sectorial de Mediu în exerciţiul bugetar 2014-2020, dar care vor fi împărţiţi, pe proiecte, în primii doi ani, prin operatorii regionali din subordinea asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI). În plus, în următorii doi ani până la alegerile locale, pot fi încă absorbiţi banii rămaşi necheltuiţi din perioada 2007-2013 când România a primit 4,5 miliarde de euro pentru Mediu, din care mai mult de 60% numai pentru refacerea reţelelor de apă şi canal.

  La inisistenţa primarilor, USL a pus în mişcare trei iniţiative simultane de modificare a legislaţiei, aproape identice: una dinspre Guvern, una dinspre Camera Deputaţilor şi alta dinspre Senat. Dacă la Guvern, proiectul de ordonanţă de urgenţă al ministrului Liviu Dragnea s-a blocat în avizul negativ al Ministerului Justiţiei, Parlamentul a trecut peste observaţiile ANI şi este foarte aproape de a da votul final, în Senat, pentru ştergerea acestei incompatibilităţi din lege.

  Dinspre ANI vine avertismentul legat de achiziţii discreţionare la butoanele cărora aleşii ar fi astfel în mod direct şi de noi cazuri de corupţie şi de conflict de interese. De cealaltă parte, primarii aflaţi in această situaţie susţin că, în practică, nu au avut nicio legătură cu încredinţarea contractelor .

  De unde a pornit conflictul. Cum funcţionează “schema ADI”

  Disputa dintre primari şi ANI, după ce 53 de dosare de aleşi locali au ajuns în instanţă pentru incompatibilitate, cu riscul pierderii mandatului, a pornit de la aşa-numitele asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI), forme de asociere la care localităţile şi judeţele au fost, practic, obligate, aceasta fiind, în lipsa regionalizării, o condiţie esenţială în accesarea fondurilor de mediu de la Uniunea Europeană. Astfel, pentru că UE nu se implica în finanţarea reţelei de apă-canal a unei comune sau la modernizarea sistemului de utilităţi al unui oraş mic, dimensiunile proiectului fiind, pentru Comisia Europeană, nesemnificative, primarii s-au asociat în ADI. În aceste ADI, fiecare primărie sau CJ şi-a trimis un om, de regulă şeful instituţiei, după o recomandare venită de la MAI în 2009, practică etichetată însă de ANI ca ilegală. Aici se strâng proiectele tuturor primarilor, se ierarhizaeză şi, printr-o societate comercială la care localităţile şi judeţele devin acţionari, se trimit la Bruxelles.

  Banii obţinuţi de la Comisia Europeană se cheltuiesc tot prin această societate comercială, aşa-numitul operator reginal, care face licitaţiile şi alege firmele câştigătoare.

  Miza o reprezintă câteva miliarde de euro. Aproximativ 3,5 miliarde ar urma să fie alocate, conform cifrelor avansate spre negociere în vară, proiectelor de Mediu în exerciţiul bugetar 2014-2020, pe proiecte selectate, în  mare parte, până în 2016, plus ce a rămas nechetuit din cele 4,5 miliarde de euro alocate din 2007 până în 2013.

  Dacă participarea aleşilor locali în ADI nu are nicio consecinţă juridică, prezenţa lor în Adunarea Generală a Acţionarilor, dacă primăria se numără printre acţionarii operatorului regional – cum se întâmplă de regulă – este incompatibilitate întrucât poate duce la conflict de interese, sancţionat de Codul Penal.

  “Nu ai o problemă juridică dacă eşti membru în ADI, pentru că asociaţia nu poate lua nicio decizie. În ADI discută participarea fiecăruia şi împărţirea fondurilor de la Ministerul Mediului. Apoi totul trece pe la companiile de apă care au AGA, în care fiecare acţionar are un reprezentant, şi CA ales de AGA”, explicasenatorul PSD Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei de Administraţie din Senat, care a dat ultima formă a legii din Parlament, înainte de votul final.

  Prezenţa în AGA a fost însă sancţionată de ANI, pe considerentul că din conducerea operatorului regional un primar ar putea decide să-şi aloce bani propriului proiect sau să direcţioneze contracte propriei firme, cu atât mai mult cu cât analizele ANI arată că administraţia locală are antecedente în acest sens. Aici vine noua lege.

  Ultima strigare în USL până la ridicarea incompatibilităţii

  Dincolo de proiectul de ordonanţă de urgenţă abandonat, potrivit unor surse guvernamentale, pentru moment, de Ministerul Dezvoltării Regionale, după semnale negative de la Bruxelles, în Parlament au fost puse în mişcare două proiecte de lege care vin să tempereze nemulţumirile primarilor. Primul, iniţiat de 6 deputaţi USL, între care şi juristul Florin Iordache, este la un pas de votul final în plenul Senatului. Al doilea, aproape identic până la virgulă, vine din urmă, fiind depus de senatorul PSD Şerban Valeca, cu semnătura altor 16 colegi de partid. Aşa cum estimează senatorul, cel mai probabil cele două se vor cupla. În privinţa votului, nu există emoţii, USL având 122 de senatori din 174.

  Acestora li se adaugă un al treilea proiect, cu conţinut similar şi aceiaşi deputaţi iniţiatori, care modifică legea privind serviciile comunitare de utilităţi publice.

  Pe scurt, parlamentarii intenţionează să modifice legea administraţiei publice locale, acordându-le primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de CJ statut de membru de drept în ADI, eliminând incompatibilitatea.  Primarii ar urma să primească şi opţiunea de a delega pe altcineva să îi reprezinte. “Legea asta face. Ca să nu semneze ca primarii, cei care nu doresc să facă parte din ADI, să împuternicească pe cineva Altfel, acum, după tot acest scandal, toţi primarii vor evita să fie membri, dar, în realitate, tot ei se vor duce cu omul ăla la şedinţe, doar că nu vor mai apărea ei în acte, atât”, susţine preşedintele Comisiei de Administraţie din Senat.

  ANI: “Va afecta negativ imaginea României în MCV”

  Agenţia Naţională de Integritate se opune însă vehement. “Opinăm că iniţiativele legislative parlamentare de modificare a regimului juridic al incompatibilităţilor vizează aducerea în legalitate a unor situaţii de incompatibilitate, modificări care pot avea ca efect afectarea integrităţii în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice şi apariţia unor cazuri de corupţie la nivel instituţional”, se arată în punctul de vedere al reprezentanţilor ANI,, precizând că incompatibilitatea a fost introdusă în lege din 2003 “pentru a preveni conflictul de interese”.

  O opinie similară a fost transmisă Parlamentului ca punct de vedere al Guvernului faţă de initiative celor 17 senatori PSD. „Participarea primarului, viceprimarului, preşedintelui şi vicepreşedintelui consiliului judeţean în adunarea generală a acţionarilor operatorilor regionali constituie un caz flagrant de incompatibilitate”, susţine ANI, acuzându-i pe iniţiatori că urmăresc „satisfacerea unor interese personale ale aleşilor locali cu scopul clar de a eluda, pe de o parte dispoziţiile legale existente, iar pe de altă parte de a crea cadrul necesar pentru exercitarea atribuţiilor în stare de conflict de interese”

  În plus, ANI „avertizează asupra faptului că prezentul proiect, dacă va fi adoptat în forma transmisă, va afecta negativ imaginea României în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin MCV”. orin Manduc.

  Calea legală. Cum pot scăpa primarii de incompatibilitate

  Există însă şi situaţii în care aleşii locali s-au retras din ADI, şi-au lăsat în loc un administrator din primărie sau din Consiliul Judeţean, fără ca prezenţa sau absenţa lor să influenţeze absorbţia fondurilor.

  "Nu m-a obligat nimeni să intru în ADI. Am făcut parte câteva săptămâni, în 2010 sau începutul lui 2011 şi când am aflat că legislaţia este uşor confuză şi poate duce în zona de incompatibilitate sau de conflict de interese, mi-am dat demisia. Plecarea mea n-a împietat cu nimic asupra accesării de fonduri europene, judeţul Mehedinţi accesând pe POS Mediu pentru apă şi canal 72 de milioane de euro şi după ce am plecat de la Consiliul Judeţean alte 24 de milioane de euro. Se poate desemna administratorul public sau un director economic sau tehnic", explică senatorul PDL Marius Bălu, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi şi membru al Comisiei pentru Administraţie în care se dă tuşa finală acestor proiecte de lege.

  Preşedintele ANI a precizat că varianta legală de reprezentare a primăriilor în AGA acestor societăţi comerciale este trimiterea unui funcţionar public, consilier local sau judeţean ori a oricărei persoane private în baza unui contract de mandat.

  "În Adunarea Generală a Acţionarilor a operatorilor regionali (societăţi comerciale de interes local) pot fi desemnate de către consiliile locale, persoane a căror funcţie deţinută în cadrul autorităţii administrativ teritoriale nu este incompatibilă cu funcţia de reprezentare respectivă (funcţionari publici, consilieri locali, consilieri judeţeni, etc.). De asemenea pot face parte din Adunarea Generală a Acţionarilor persoane desemnate, care ocupă funcţii private, sau exercită profesii liberale şi care pot reprezenta interesele autorităţilor administraţiei publice locale, în baza unui contract de mandat", a explicat Horia Georgescu.

   

   

 • Alexandra Stan o ia de la capăt! Gestul pe care l-a facut pentru a demonstra că nu mai depinde de Marcel Prodan

  Alexandra Stan nu mai depinde de Marcel Prodan si este hotărâtă să se promoveze singură de acum inainte.Ea a făcut si un prim pas in acest sens si si-a deschis propria pagina de Facebook pentru fani.

  Vechiul cont este detinut de Marcel Prodan iar solista nu mai avea acces la el, asa că fanii pot comunica acum cu ea prin noua pagina oficiala.

  In doar o zi, Alexandra a primit aproape 3 milioane de Like-uri.

  "Bunaaaaaaaaa! Am un anunt important pentru fani:

  Mi-am preluat pagina de Facebook! De acum inainte aceasta va fi SINGURA pagina oficiala Alexandra Stan! Toate informatiile oficiale, fotografiile si gandurile mele doar aici vor fi publicate! Vreau sa va multumesc tuturor ca ati fost si ca sunteti in continuare alaturi de mine! Abia astept sa impartasesc cu voi proiectele pe care le-am pregatit! Here's to new beginnings!

  Va iubesc!", sunt primele cuvinte ale solistei de pe noul cont de Facebook.

 • Inadmisibil. Resturi umane pe parapeti ramase in urma unui accident de circulatie, necuratate de autoritatile responsabile.

  Inadmisibil. Resturi umane pe parapeti ramase in urma unui accident de circulatie, necuratate de autoritatile responsabile.

  In urma accidentului groaznic de circulatie produs sambata la 4 dimineata in comuna Nanov, bucati din masina dar si bucati de carne sfartecate din victime au fost imprastiate pe zeci de metri.

 • Ea este fata care a murit in accidentul produs astazi de hackerul "Frisca"

  Ea este fata care a murit in accidentul produs astazi de hackerul In aceasta dimineata, in jurul orelor 4, Catalin Sarbu, cunoscut in oras drept “Frisca”, devenit celebru in urma scandalurilor legate de licitatiile fictive organizate de “baietii destepti” din Alexandria, a condus spre moarte.

 • Accident teribil la Nanov. Cunoscutul ,,internetist,, zis Frisca a murit pe loc.

  astazi, in comuna Nanov. Hackerul “Frisca” si-a gasit sfarsitul intr-un mod teribil.La primele ore ale diminetii, un cunoscut ,,baiat de oras,, si-a pierdut viata in cel mai teribil accident mortal petrecut in ultimele luni. Catalin, zis Frisca, a devenit celebru in urma cu multi ani, dupa ce a fost implicat in scandalul hackerilor teleormaneni, cei care au vandut iluzii pe internet, inclusiv catedrala din Alexandria.

  In timp ce se afla la volanul unui autoturism de forta, marca Audi, Frisca a pierdut controlul bolidului, a intrat pe contrasens si a maturat tot ce i-a stat in cale pe o distanta de cateva sute de metri, inclusiv doi stalpi care sustineau cablurile de electricitate.   In urma accidentului masina s-a rupt in bucati, iar doua persoane din cele patru aflate in autoturism au murit. Frisca a decedat pe loc iar domnisoara din dreapta la spital.  Cei care se aflau pe bancheta din spate au scapat cu rani usoare. Martorii spun ca vitezometrul bolidului a ramas blocat la viteza de 240 km/h, viteza la care se poate spune cu certitudine ca este imposibil sa scapi cu viata in urma unui impact.

  astazi, in comuna Nanov. Hackerul “Frisca” si-a gasit sfarsitul intr-un mod teribil.

Pensiunea - Restaurant Casa PaPaCip

Pensiunea - Restaurant Casa PaPaCip este un loc discret si retras, in care intotdeauna vei gasi un loc rezervat special pentru tine, ideal pentru un pranz sau o cina de afaceri, pentru o seara cu familia sau prietenii la preturi decente.


Citeste tot ...

Rovi's restaurant bar

Rovi's Restaurant & Bar, unde poti manca bine sau poti servi o cafea intr-o atmosfera foarte placuta si servicii fara cusur. Pentru papile si pentru spirit!


Citeste tot ...

http://b.artbetting.net/

UK Bookmaker http://f.artbetting.net
Reviw on bokmaker Number 1 in uk http://w.artbetting.net/ William Hill
Full Reviw on best bokmaker - Ladbrokes http://l.artbetting.net/ full information