Connect with us

Știri

Directoarea de la Centrul Cultural care a încasat două salarii în același timp și-a dat demisia. Președintele Consiliului Județean susține că nu știa nimic despre ilegalitate.

Publicat

de

Elena Laurenția Popa, doamna minune care se afla, până săptămâna trecută, la conducerea Centrului Cultural Teleorman, instituție finanțată cu bani mulți de Consiliul Județean Teleorman, și-a dat demisia.
Nu pentru că ar fi avut vreo remușcare, ci pentru că s-a descoperit cum se înfrupta din bugetul județului.

Reamintim că Elena Laurentia Popa, în timp ce lucra, cu normă întreagă (8 ore pe zi) la Centrul Cultural Teleorman, s-a angajat, tot cu normă întreagă, la Biblioteca județeană „Marin Preda”, ca
economist, instituție finanțată tot de Consiliul Județean Teleorman.
Practic, conform contractelor de muncă, în perioada 2016-2019, Elena Popa era în două locuri, în același timp, total 16 ore pe zi, situație complet ilegală.

Asta în timp ce tinerii pregătiți din Teleorman plecau, în număr mare, încotro vedeau cu ochii, pentru că aici, dacă nu erau odraslele cuiva sau nu reprezentau datorii din campania electorală, nu aveau nici o șansă să fie angajați în instituțiile statului.
Atât Centrul Cultural Teleorman, cât și Biblioteca „Marin Preda” sunt două instituții cu personalitate juridică, dar finanțate din bugetul judetului, prin votul consilierilor județeni.
Președintele CJ este cel care propune, prin proiect, sumele care ar trebui să meargă către aceste instituții.
Până în anul 2020, cu o majoritate PSD în Consiliul Județean, nu au existat probleme cu votul bugetului.
Aceste ilegalități au început să fie vizibile atunci când majoritatea s-a schimbat, iar liberalii au obținut cu un consilier mai mult decât PSD.
Votul pentru sumele halucinante care mergeau către aceste instituții „de pe lângă” Consiliul Județean Teleorman nu se mai dă pur și simplu, pentru că liberalii cer justificări.
De exemplu, pentru 2022, doamna cerea pentru Centrul Cultural nu mai puțin de 50 miliarde lei, deși cultura, pe la noi prin Teleorman, „era pe când nu se zărea, azi o vedem și nu e”, cum spunea marele Eminescu, ca să ne exprimăm în ton cu domeniul.
Această sumă a fost propusă de președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gîdea, în proiectul de buget, și refuzată de liberali, alături de alte sume enorme către alte societăți „de pe lângă CJ”, care înghit miliarde în fiecare an, doar ca să functioneze degeaba, pentru că nu folosesc cetățenilor, ci oamenilor de partid, după cum se poate observa.
Despre situația cu contractele de muncă în două locuri, Adrian Gidea susține că nu știe nimic și că acum a aflat, că nu este treaba lui, că sunt instituții separate, chiar dacă sunt finanțate de Consiliul Județean.
Curios este, însă, faptul că în 2016, când doamna Popa a început să ia două salarii din bugetul de la CJ, tot Adrian Gîdea era președinte. Același Adrian Gîdea care astăzi se luptă cu liberalii pentru a transfera 50 de miliarde lei către acest Centru Cultural, condus, până la izbucnirea acestui scandal, de doamna cu două salarii.
Tot Gîdea ne trimite la Inspectoratul Teritorial de Muncă, să întrebăm cum de a înregistrat două contracte de muncă, în același timp, pe același nume, fiecare de câte 8 ore zi, sugerând că daca ITM a acceptat, atunci doamna Popa a încasat două salarii în mod legal. Adică a muncit 16 ore pe zi, în total, deși legislația nu permite decât 12 ore pe zi de munca, pentru o persoană.
Vom urma sfatul președintelui CJ Teleorman, dar nu ne vom opri la ITM.
Astfel de „combinații” ar trebui cercetate penal, pentru că doamna și cei care au închis ochii la acestă situație ar trebui să răspundă legal, pe toate planurile. Și, eventual, să returneze și banii publici încasați în mod ilegal.