Connect with us

Știri

Președintele Iohannis anunță sfârșitul pandemiei în România: ” Nu mai prelungim starea de alertă”

Publicat

de

După doi ani de restricții impuse de pandemia care a schimbat lumea, se pare că virusul care ne-a pus libertatea pe pauză nu mai reprezintă un pericol pentru omenire.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, în România, starea de alertă nu va mai fi prelungită și, implicit, restricțiile care impuneau purtarea măștii, limitarea circulației și îngrădirea accesului în anumite magazine vor dispărea, începând cu data de 8 Martie 2022.
„Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor. Am convocat astăzi o şedinţă de evaluare cu toţi responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim. Dincolo de 8 martie, starea de alertă instituită în România.
Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunţate şi explicate pe larg în perioada imediat următoare de autorităţile abilitate. Se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, în care existenţa noastră a fost modificată radical, peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaş şi nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferinţă sunt reflecţia unor tragedii care au produs urme adânci. Ultimii doi ani au dus multe provocări care ne-au influenţat în cele mai diferite moduri – răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea şcolilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacţiunilor sociale. Toate acestea au avut un impact negativ şi ne-au ridicat nenumărate bariere. O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar în acelaşi timp, o perioadă în care am descoperit noi valenţe ale solidarităţii ale spiritului civic ale dedicării şi implicării” a declarat Klaus Iohannis