Connect with us

Știri

Un grup de 12 refugiați ucraineni a ajuns în Alexandria! Autoritățile județene, Crucea Roșie și mai mulți agenți economici le oferă strictul necesar/VIDEO

Publicat

de

Un grup de 12 ucraineni, 5 copii, șase femei și un bărbat, a ajuns vineri seară în Alexandria, județul Teleorman.
Inițiativa apartine unui om de afaceri din Roșiorii de Vede, Sergiu Neblea, care încă de la începutul crizei din Ucraina s-a oferit să îi ajute pe oamenii care încearcă să își salveze copiii de gloanțe.

Refugiații l-au găsit pe Sergiu pe internet, pe un grup creat special pentru cei care au nevoie de ajutor. L-au contactat, iar acesta a plecat imediat după ei, în București, unde oamenii încercau să găsească cazare, fără prea mult succes.
Grupul de femei și copiii era pe drum de trei zile. Copiii și femeile au fugit din Odesa cu mașinile personale și sunt însoțiți de un bărbat.
Una dintre femei vorbește limba română și ne-a povestit că a plecat „printre bombe” din Odesa, iar bărbații au rămas în țară pentru a merge la luptă.
„Nu am fi plecat din țara noastră, dar am făcut-o pentru copii. Suntem pe drum de trei zile, pe Sergiu l-am găsit pe internet pe un grup. Noi, cei din Ucraina, ne ajutăm mult între noi, ne trimitem informații unii altora. Așa l-am găsit pe Sergiu, el ne-a adus aici. Vrem să ne întoarcem acasă, cât mai repede”.
Înainte de a pleca după grupul de refugiați, Sergiu a apelat la autoritățile din Teleorman pentru un spațiu de cazare.
Mobilizarea a fost una rapidă. Prefectul județului, Haralambie Epure, a identificat soluții și, în scurt timp, s-au mobilizat mai multe instituții și agenți economici.
Grupul a fost cazat într-o clădire renovată care apartine Valahia, unde există toate condițiile pentru un trai decent.
Refugiații au și pază asigurată de Jandarmerie pentru a se evita eventuale situații neplăcute.
ISU, Poliția, Jandarmeria, DSP și Crucea Roșie au fost instituțiile ai căror reprezentanți, împreună cu prefectul de Teleorman, s-au ocupat de această organizare umanitară.
Copiii, un pic debusolați la început, s-au integrat rapid în noul loc de cazare și la scurt timp au început joaca, după trei zile în care au stat numai pe drumuri.
Toți cei 12 refugiați au fost investigați medical imediat după sosire, nici unul dintre ei nu avea probleme deosebite, doar o stare de oboseală firească.