Connect with us

Știri

TOATE restricţiile valabile în timpul stării de alertă au încetat!

Publicat

de

Ziua de 8 martie a fost ultima zi în care au fost valabile măsurile de protecţie impuse de pandemie şi aplicabile pe perioada stării de alertă.

Începând cu 9 Martie 2022, au incetat toate restricţiile valabile în timpul stării de alertă (exemplu
obligativitatea măştii de protecţie, interzicerea circulaţiei persoanelor în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc) şi restrângerea sau interzicerea unor activităţi (organizarea de evenimente personale, mitinguri, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri).
Printre cele mai importante măsuri la care se renunţă sunt masca (la interior şi exterior), la certificatul verde la intrarea în mall-uri, restaurante şi instituţii. Formularul PLF nu va mai fi solicitat la intrarea în ţară, nici certificatul electronic Covid.
Totuși, certificatul verde se foloseşte în continuare, în alte țări, deci este nevoie de informare, de la caz la caz, dacă decideți să părăsiți România.
Spitalele vor relua gradual acordarea serviciilor medicale pentru toţi pacienţii, fără a mai avea spitale dedicate Covid, dar se menţin centrele de testare şi evaluare deschise de Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, odată cu terminarea stării de alertă, orice posibilitate de predare online, în cadrul şcolilor, va înceta până când aceste forme de predare vor fi evaluate, autorizate și acreditate, conform ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Universităţile au autonomie.
Există un interval de 30 de zile în care Guvernul va rezolva legislativ statutul personalului medical angajat pe perioada stării de alertă. Iar decontarea către spitalele Covid se va face în continuare până la finalul lunii septembrie.
Dar, pentru că suntem încă în situaţia de transmitere comunitară şi trebuie să păstrăm acest trend descendent al numărului de cazuri, Ministerul Sănătăţii recomandă ca, în continuare, în spaţiile aglomerate, să fie purtată masca de protecţie, testarea persoanelor cu simptome Covid și izolarea persoanelor testate pozitiv (nu vor mai exista controale, dar se vor elibera în continuare concedii medicale).