Connect with us

Știri

Proiect de lege: Firmele vor fi înregistrate integral online, în maxim trei zile. Deputat Maria Stoian: „Oamenii nu vor mai fi nevoiți să stea la cozi interminabile la ghișee”

Publicat

de

Un proiect de lege inițiat de PNL a fost adoptat de Senat, urmând să ajungă, în cel mai scurt timp, la Camera Deputaților.

Proiectul aduce modificări semnificative în ceea ce privește înființarea firmelor.
Dacă până acum cei care doreau sa deschidă o afacere erau nevoiți să piardă mult timp cu drumurile prin instituții, după adoptarea acestei inițiative, procedurile se vor simplifica substanțial, o modificare benefică mediului de afaceri.
Astfel, cei care vor dori să înființeze o firmă vor scăpa de birocrație, drumuri, nervi și timp pierdut. Potrivit proiectului de lege, autoritățile sunt obligate să înregistreze firmele online, în maxim trei zile.
Maria Stoian, deputat PNL Teleorman, este coinițiator al acestui proiect și susține că reducerea birocrației este absolut necesară, având în vedere procesul de digitalizare a României.
„PNL continuă demersurile de simplificare a legislației care genera drumuri frecvente la instituții și cozi la ghișee. În acest context, reamintesc și proiectul colegului deputat PNL, George Tuță, prin care instituţiile publice nu mai au voie să mai solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului, a anunțat deputatul Maria Stoian.

Cele mai importante prevederi ale acestei inițiative:
– actul constitutiv se poate întocmi online, prin completarea unui formular-tip, disponibil pe pagina de internet a ONRC
– actul constitutiv se semnează de către toți fondatorii sau de reprezentanții acestora cu semnatura electronică calificată
– cererile de înregistrare se pot semna cu semnatură electronică si se pot transmite prin mijioace electronice
– certificatele de înmatriculare și certificatele constatatoare vor putea fi emise și online, cu semnatura electronică.