Connect with us

Știri

Facturi uriașe la ANL-urile din Roșiorii de Vede! Trei mii cinci sute de lei la o garsonieră, doar pentru căldură/VIDEO

Publicat

de

Haosul din energie a lovit în plin Roșiorii de Vede, în cartierele blocurilor ANL, care aparțin primăriei.

O parte dintre cei care locuiesc acolo plătesc tarife acceptabile, în timp ce alții, doar pentru căldură, plătesc tarife care depășesc tot venitul pe o lună, la care se mai adaugă chiria, apa caldă și energia electrică.
Tarifele din primele două luni ale anului 2022 a scos oamenii în stradă. Locatarii afectați au mers în fața primăriei pentru a discuta cu primarul localității, Valerică Cîrciumaru, având în vedere că facturile către fiecare consumator sunt eliberate de primărie, în calitate de proprietar al locuințelor ANL.
Oamenii i-au reproșat primarului că nu a făcut demersuri, astfel încât să nu se ajungă la aceste sume. Ei au susținut că furnizorul de energie termică aplică tarife pentru persoane juridice, mult mai mari, asta pentru că Primăria Roșiorii de Vede, în calitate de proprietar al locuințelor ANL, este taxată ca persoană juridică, iar suma rezultată este împărțită către chiriași, persoane fizice, în funcție de consumul indicat de contorul fiecăruia.
Totuși, unii plătesc sume decente, alții sume exorbitante.
Un tânăr care locuiește într-o garsonieră are de plată 3500 lei, doar pentru căldură, alți tineri, dintr-un bloc vecin, au de plătit aproximativ 2000 lei, la un apartament cu două camere.
Primarul Cîrciumaru se apăra și susține că primăria a făcut cam tot ce se putea face, dar tariful aplicat de furnizor, numai în luna ianuarie 2022, depășește suma totală pentru anul 2021.
La această situație s-a ajuns după ce contractul cu fostul furnizor s-a încheiat, iar în urma cererii primăriei, pe bursă, nici un alt furnizor de energie termică nu a fost interesat, din cauza perioadei incerte si a lipsei de predictibilitate privind prețurile, așa că ANRE a repartizat unul, care a aplicat propriile tarife, foarte mari.
Cu privire la diferențele de preț dintre chiriași, primarul susține că sunt mai multe probleme care ar trebui rezolvate, cum ar fi citirea indexului lunar, pentru ca furnizorul să nu mai estimeze consumul și astfel sa se ajungă la sume exorbitante.
Pe de altă parte, au fost cazuri în care contorul s-a defectat, iar acei chiriași, practic, nu prea au mai plătit căldură, suma rezultată din consumul lor, mult mai mică decât ar fi fost normal, fiind împărțită „frățește” la cei care nu aveau „defecțiuni”. Culmea este că cele mai mari sume din cartierul ANL au revenit unor rude apropiate ale unui adversar politic al primarului, care i-a încurcat socotelile de multe ori, iar acest aspect a ridicat multe suspiciuni asupra modului de calcul al facturilor, calcul făcut de Primăria Roșiorii de Vede.
Pentru a face o comparație, am încercat să aflăm dacă ANL-urile din Alexandria se confruntă cu aceeași problemă ca cele din Roșiorii de Vede.
Potrivit informațiilor obținute, în municipiul reședință de județ nu există probleme, deocamdată.
Contractul cu furnizorul de energie termică a fost încheiat la tarife rezonabile, asta pentru că, atunci când a fost depusă cererea pe bursă, toate instituțiile din subordinea Primăriei Alexandria, inclusiv unitățile de învățământ, s-au asociat, ca persoane juridice, fapt care a dus la mai multe oferte din partea furnizorilor, obtinându-se astfel un preț acceptabil, care nu a produs discrepanțe foarte mari între noile tarife și cele vechi.
Din păcate, cei din Roșiorii de Vede nu au prea multe opțiuni pentru a scăpa de facturile mari primite, însă există câteva metode pentru viitor.
Primarul a promis celor afectați că vor fi găsite soluții pentru ca această situație aberantă să nu se mai repete. Dacă a fost doar o promisiune, pentru a scăpa, momentan, de oamenii revoltați, sau chiar se va rezolva, rămâne de văzut.
Vom urmări și noi această situație și vom reveni cu rezultatele, bune sau rele, pentru că astfel de cazuri nu ar trebui să existe și în nici un caz asta nu este liberalizare a prețurilor, ci o specula nesimțită, pe care nimeni nu o oprește, deși PSD, partidul din care face parte și primarul Cîrciumaru, încă susține că a întrat la guvernare pentru a „stabiliza” țara. Ce-i drept, nu a specificat care țară. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în România, începem să ne întrebăm la ce țară a făcut PSD referire, că la noi parcă a crescut haosul de când s-a instaurat coaliția de guvernare PNL- PSD.

Video: facebook/Actualitatea de Teleorman