Connect with us

Știri

Se modifică legea achizițiilor publice! Care sunt cele mai importante schimbări!

Publicat

de

La inițiativa ministrului PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, guvernul a modificat prin OUG legea achizițiilor publice.

Anunțul a fost făcut de senatorul PSD Teleorman, Dan Cristescu, într-o postare pe pagina sa de facebook.
„Va crește viteza de realizare a investițiilor în infrastructura publică și, implicit, se utilizează la maximum finanțarea din banii europeni, indiferent că e vorba de PNRR sau de fonduri structurale. Până acum, 80 la sută din timpul alocat unui proiect era consumat de birocrație. Dacă un contract se rezilia, era nevoie de aproximativ doi ani pentru relua proiectului”, a menționat senatorul de Teleorman.

Principalele modificări legislative vizează reducerea termenelor pentru eliberarea aprobărilor și a avizelor de către autoritățile locale. Acesta va fi cuprins între 7 și maximum 15 zile.
Dacă autoritatea centrală sau locală nu a eliberat actul în această perioada, cererea se consideră a fi aprobată.
Se elimină contestațiile nejustificate și șantajul antreprenorilor care, după semnarea contractelor, nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale. În cazul rezilierii unui contract, lucrările vor putea fi continuate cu antreprenorul clasat pe locul 2, fără a mai fi organizată o nouă licitație.
Actualizarea costurilor, pentru a acoperi creșterea prețurilor la materiale de construcții și energie,va fi inclusă în clauzele contractelor cu termen mai mare de 6 luni.
Se introduce Interdicția de a mai participa la licitații pentru constructorii incorecți, care nu respectă graficele intermediare de execuție, stabilite la 90 de zile pe baza unor certificate.
Se emit certificate intermediare privind stadiul de execuție, din 90 în 90 de zile, iar dacă lucrările nu avansează, constructorii vor fi notificați doar de 3 ori, înainte de reziliere, după care se poate intra în procedură de licitație fără publicare.
Ofertele trebuie să reprezinte minim 80% din valoarea estimată de beneficiar, pentru descurajarea constructorilor care vin cu oferte subdimensionate pe care nu le pot onora după ce câștigă licitația.