Connect with us

Politică

Deputat Maria Stoian: „Accesul la educație financiară ar trebui să fie o prioritate a statului”

Publicat

de

România are nevoie de servicii financiare accesibile și de educarea populației în sensul folosirii acestora.

De câte ori nu s-a întâmplat să vă întrebați cum este posibil ca prieteni, rude, vecini, care obțin aceleași venituri lunar, să își permită mai multe decât vă permiteți dumneavoastră din suma respectivă ? Ei bine, dacă nu există cheltuieli semnificative în plus, generate de anumite situații personale, ajungem la educația financiară și felul în care cheltuim banii pe tot felul de servicii și bunuri de care nu avem neapărat nevoie.
Camera Deputaților a votat un proiect de lege potrivit căruia „Educația Financiară” va avea o zi special desemnată acestui domeniu. La prima vedere, nu înseamnă mare lucru, dar beneficiile pe termen lung, după ce oamenii vor înțelege cât de important este să își gestioneze veniturile în mod eficient, nu vor întârzia să se reflecte în calitatea vieții fiecăruia dintre noi, dar în special a tinerilor bulversați de tot felul de false valori.
Maria Stoian, deputat PNL Teleorman, este coinitiator al acestei legi și susține că a votat proiectul cu toată deschiderea și convingerea că această noutate în România va genera modificări benefice în privința calității vieții.

„Prezentul proiect de act normativ își propune să instituie ziua de 11 Aprilie ca Ziua națională a educației financiare și l-am votat cu toată deschiderea, în calitate de coinițiator. Vor exista manifestări publice și simpozioane care vor aduce românilor cât mai multe informații privind beneficiul educației financiare, în vederea obținerii de îndrumare și sfaturi privind produsele și serviciile financiare care le satisfac nevoile de-a lungul vieții.
Scopul este să creștem calitatea vieții, să demonstrăm cât de importante sunt programele de educație financiară, în paralel cu programele de facilitare a accesului la aceste produse și servicii .
Este adevărat că România a înregistrat progrese, în ultimii ani, în domeniul serviciilor financiare, însă, din păcate, țara noastră este în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană, ca nivel de educație financiară și acces la unele categorii de servicii și produse financiare, situație accentuată de un decalaj major între mediul urban și rural, în acest domeniu.
Un aspect pe care l-am considerat deosebit de benefic, în favoarea acestei reglementări, este introducerea educației financiare printre competențele obligatorii la școală, pentru elevii din învățământul primar și gimnazial, conform modificărilor aduse legii educației prin Legea 273/2021. Copiii vor fi conștientizați, încă de pe băncile școlii, cu privire la modul în care își pot gestiona sănătos, în viitor, veniturile, astfel încât să devină mai organizați și să țină cont de valorile reale de care au nevoie pentru dezvoltarea lor ca adulți.
Accesul universal la educație financiară ar trebui să fie o prioritate a statului, în sensul responsabilizării cetațenilor, iar celebrarea acestei zile ar spori interesul românilor cu privire la acest domeniu deosebit de important pentru creșterea calității vieții”, a declarat Maria Stoian.