Connect with us

Evenimente

Boala secolului poate fi prevenită! Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului!

Publicat

de

Perioada 25-31 este dedicată luptei împotriva cancerului.
Potrivit unui studiu

În România, 3 din 4 părinți sunt conștienți că vaccinarea anti-HPV poate preveni anumite tipuri de cancer.
Este una dintre concluziile unei cercetări derulate în mai multe țări europene, inclusiv România. Cei mai mulți părinți români, un procent de 93%, sunt total sau parțial de acord cu afirmația că prevenția este cea mai eficientă formă de a-și proteja copiii împotriva infecției cu HPV. 23% dintre părinții din România, care au fost cuprinși în studiu, au declarat că și-au vaccinat deja copiii împotriva infecției cu HPV, iar 32% că urmează să o facă. 84% consideră că infecția cu HPV poate fi prevenită, atât în cazul fetelor, cât și al băieților. 69% dintre părinții români spun că se simt mai informați cu privire la vaccinare după pandemia COVID-19.
Mai mult de un sfert dintre părinții europeni nu au cunoștințe despre HPV, iar unul din cinci părinți din Europa care au auzit de HPV nu știu că HPV poate provoca și anumite tipuri de cancer.
Cercetarea, realizată de Ipsos la solicitarea MSD, a fost lansată în cadrul unui eveniment hibrid, cu ocazia Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului, 25-31 mai.
Rezultatele studiului realizat de compania Ipsos, în perioada martie -aprilie 2022, în 8 state europene, inclusiv în România, au fost făcute publice și relevă că 73% dintre părinții români sunt conștienți că vaccinarea anti-HPV poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer.
De asemenea, 48% dintre părinții români au menționat posibilitatea de prevenire prin vaccinare a cancerului de col uterin.
Rezultatele cercetării în rândul părinților români indică o creștere a interesului acestora față de tematica infecțiilor cu HPV în condițiile în care România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității prin cancerul de col uterin la nivelul Uniunii Europene, cancer determinat de infecția cu Virusul Papilloma Uman (HPV).
Incidența în România este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare.
Cercetarea IPSOS, efectuată pe un eșantion format din peste 7000 de părinți, a vizat măsurarea percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor părinților din opt țări europene cu privire la vaccinarea anti-HPV și alte vaccinări pediatrice de rutină, în contextul post-pandemic. 91% dintre părinții români sunt încrezători că își pot proteja copiii împotriva HPV.
Rezultatele cercetării sugerează că 77% dintre părinții din România au auzit de HPV, iar 73% dintre ei știu că vaccinarea anti-HPV ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Aceste date reflectă un nivel mai ridicat de conștientizare cu privire la HPV al părinților români, comparativ cu media înregistrată în rândul statelor participante la studiu: 73% dintre părinții din mai multe state europene au auzit de HPV și doar 58% din totalul respondenților au cunoștințe legate de prevenirea anumitor tipuri de cancer prin vaccinare.

În ceea ce privește cunoștințele părinților români referitoare la relația de cauzalitate dintre infecția cu HPV și apariția anumitor tipuri de cancer, 4 din 5 părinți români afirmă că le este cunoscută această informație (83%). Mai mult, 75% dintre părinții români declară că sunt conștienți că infecția cu HPV poate fi cauza apariției mai multor forme de cancer, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

Cercetarea a examinat și percepția subiecților cu privire la tipurile de cancer care pot fi prevenite prin intermediul vaccinării, iar în acest sens 48% dintre părinții români au menționat posibilitatea de prevenire prin vaccinare a cancerului de col uterin. Procente mai mici conștientizează rolul vaccinării anti-HPV în prevenirea altor cancere genitale, precum cel vulvar (6%) sau vaginal (16% ).

În ceea ce privește percepția față de prevenția prin vaccinare a infecției cu HPV, 91% dintre părinții români consideră că prevenția este cea mai eficientă formă de a-și proteja copiii împotriva infecției cu HPV, iar 84% consideră că infecția cu HPV poate fi prevenită atât în cazul fetelor, cât și al băieților. 23% dintre părinții din România care au fost cuprinși în studiu au declarat că și-au vaccinat deja copiii împotriva infecției cu HPV, iar 32% că urmează să o facă. 91% dintre părinții români declară că au încredere în a-și proteja copiii împotriva HPV.

Rezultatele cercetării în rândul părinților români indică o creștere a interesului acestora față de tematica infecțiilor cu HPV și pot fi interpretate ca o consecință pozitivă a numeroaselor discuții care au avut loc în spațiul public pe această temă în ultimii doi ani și a angajamentului din partea autorităților de a consolida programul de vaccinare anti-HPV. Este încurajator să observăm îmbunătățirea percepțiilor și a nivelului de cunoștințe cu privire la infecția cu HPV și vaccinarea împotriva HPV – astfel, putem trece către consolidarea comportamentelor pozitive”.