În plină criză de orice, când toate prețurile au explodat, la energie, alimente, servicii, deputatul Solomon de la PSD a depus un amendament care prevede că salariile primarilor și viceprimarilor nu vor mai fi plafonate la salariul minim din 2019, ci la salariul minim din 2021.
Primarii, viceprimarii, președinții de consilii județene vor avea primi în plus, lunar, chiar și câteva mii de lei, în funcție de unitatea la care lucrează. Majorarea vine chiar înainte ca angajările la stat să fie înghețate, la fel și salariile celor din sistemul public, așa cum a anunțat coaliția de guvernare.
Adrian Solomon, deputatul PSD, ne spune că, de fapt, „sunt reglaje fine pe care le facem. Legile nu sunt date de Dumnezeu, sunt făcute tot de noi.”
„Reglajele fine” vor ajunge chiar și la 2000 de lei în plus, lunar, începând cu 1 iulie, deși cu nivelurile de salarizare de la autoritățile locale depășesc cu mult media salarială chiar și din mediul privat.
În prezent, salariile primarilor sunt calculate raportat la salariul minim pe economie. Aceste salarii au fost plafonate la salariul minim pe economie aflat în plată in 2019, de 2.080 lei.
Solomon propune ca plafonarea în cazul primarilor să se facă acum la salariul minim pe economie aflat in plata in 2021, adica 2.300
Astfel, salariul unui primar de comuna cu un număr de locuitori cuprins între 10.000 și 20.000 va crește de la 12.480lei la 13.800 lei.
Salariul unui primar comuna cu până la 3.000 locuitori va creste de la 8320 lei la 9.200 lei.
De cele mai consistente măriri vor beneficia primarii reședințelor de județ și ai primăriilor de Sector, de la 18.720 lei la 20.700 lei.
În top se află salariul primarului general al Capitalei, care va crește de la 20.800 lei la 23.000 lei brut.
Practic, în timp ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, ne spune la televizor că statul va strânge cureaua la cheltuieli cu orice, nu românii, deputatul său face „reglaje fine” în cazul aleșilor locali, că doar de la ei vin voturile pentru cei de la centru.
„Reglajele” își pierd „finețea” și bunul simț, însă, când vine vorba despre românii de rând, unde creșterile salariale sunt calculate, parcă, pe alte criterii. Ce-i drept, nici salariile nu sunt atât de consistente ca ale aleșilor pe care îi recomandă „vocea și talentul”, așa că aceștia vor primi sume infime, ca mărire.
În schimb, pentru o categorie de bugetari care „gravitează” în jurul primarilor, pe post de „personal pentru proiectele cu fonduri europene” salariul de bază va fi mărit cu 50%.