Connect with us

Știri

Fondurile solicitate de prefectul județului Teleorman pentru distrugerile de la Turnu Măgurele au fost alocate! Guvernul României a trimis 1.189.000 pentru repararea școlilor!

Publicat

de

În luna mai 2022, vântul puternic prognozat atunci de meteorologi pentru județul nostru a afectat puternic municipiul Turnu Măgurele. Școala Gimnazială nr.4 a rămas fără acoperiș, iar elevii și cadrele didactice nu și-au mai putut desfășura activitatea. Afectate au fost și alte unități de învățământ, Școala de Sport Multifunctională și Liceul Teoretic Marin Preda.

Imediat după evaluarea pagubelor, prefectul de Teleorman, Haralambie Epure, a solicitat Guvernului României alocarea unei sume de bani din fondul special destinat situațiilor de urgență.
După acest demers, a început, inevitabil, „frăsuiala” politică între PSD și PNL, motivul fiind sursa din care ar trebui alocați banii necesari reparării acoperișului școlii din Turnu Măgurele.

Deși prefectul solicitase fonduri de la guvern, președintele CJ Teleorman, Adrian Gîdea, a cerut consilierilor județeni să aprobe din fondurile Consiliului Județean Teleorman suma de 650.000 lei pentru repararea acoperișului, pe motiv că până vin banii de la guvern mai durează.
Consilierii PNL s-au opus, în primă fază, argumentând că prefectul a făcut deja o solicitare pentru toate obiectivele afectate.
Ulterior, au început presiunile politice și linșajul media, iar parte a presei apropiată de PSD i-a alergat pe consilierii PNL pe holurile CJ, reproșându-le că nu au votat ceva ce oricum se rezolva, fără să fie nevoie de fonduri județene.
A urmat o perioadă de „tocare” media, care încerca să inducă opiniei publice ideea că liberalii nu doresc repararea școlii din Turnu Măgurele, pentru că municipiul este condus de primar PSD.
Apoi, li s-a reproșat că banii solicitați de prefectul Haralambie Epure întârzie și cu fiecare ocazie apărea întrebarea ironică „dar nu mai vin banii de la Guvern? Ați zis că ați solicitat și nu mai vin”.
În următoarea ședință de Consiliu Județean, liberalii au votat alocarea sumei de 650.000 pentru repararea acoperișului.
Nici nu s-a uscat bine cerneala, cum se spune, pe hotărârea CJ, că au apărut și banii de la Guvern. O sumă aproape dublă față de cea alocată prin presiune din bugetul județului, sumă care acoperă și reparațiile celorlalte două unități de învățământ afectate, dovadă clară că solicitarea prefectului de Teleorman a fost bine argumentată.
Din cele patru județe care au primit bani din fondul destinat situațiilor de urgență, județului Teleorman i-a fost alocată cea mai mare sumă, 1.189.000 lei din totalul de 1.711.000 lei.
Cu privire la această situație, să-i spunem dublă, de alocare a fondurilor din două surse, președintele CJ, Adrian Gîdea, a declarat că va solicita ca sumă alocată din banii CJ să se întoarcă la sursă: „dacă a dat Guvernul bani, atunci să-i folosească pe ăștia. Voi verifica dacă au apucat să vireze banii și dacă nu, nu se vor mai aloca dd la CJ. Dacă au fost virați deja, îi luăm înapoi și facem altceva cu ei în județ”, a declarat președintele CJ Teleorman.
Practic, cam asta au spus și consilierii liberali de la început, când au refuzat să voteze alocarea sumei de 650.000 lei din bugetul județean pentru repararea acoperișului scolii din Turnu Măgurele: „vin bani de la Guvern, ce rost are să alocăm din bugetul județean, mai bine facem altceva cu ei”, au susținut atunci consilierii județeni ai PNL.