Connect with us

Știri

Revoltă in societatea civilă! Noi beneficii pentru magistrați. Statul le va achita ratele pentru locuințe!

Publicat

de

Lista beneficiilor de care se bucură magistrații din România ar putea crește, dacă proiectul de lege votat în Senatul României va trece și de Camera Deputaților, for decizional.

Potrivit noilor modificări, procurorii, judecătorii și personalul auxiliar vor putea achita ratele la case cu bani de la stat, iar legea se va aplica și celor care au cumpărat locuințe în anii precedenți.
În expunerea de motive pentru adoptarea acestei legi se arată că acest nou beneficiu pentru magistrați nu afectează bugetul, ci doar permite ca banii de chirie, pe care oricum îi primeau, sa fie folosiți și pentru rata locuințelor achiziționate, având în vedere că statul nu le mai poare pune la dispoziție locuințe de serviciu, pentru că nu s-au mai construit.
Tot aici se arată că de această facilitate beneficiază deja polițiștii, deși, comparația este oarecum forțată, având în vedere că un.polițist cu câțiva ani vechime are un venit lunar, cu sporuri cu tot, de cinci ori mai mic decât al unui magistrat.
În prezent, un procuror sau judecător cu vechime, care profesează la nivelul curților de apel, încasează 23.000 lei lunar plus beneficii, iar un magistrat fără vechime încasează 17.000 lei plus beneficii.
În prezent, chiria achitată de stat pentru locuințele magistraților este de maxim 600 euro lunar, în funcție de prețul practicat în domeniul imobiliar în zona în care își desfășoară activitatea.
Deși în orice țară civilizată magistrații sunt foarte bine plătiți tocmai pentru a se asigura independenta justiției, societatea civilă se revoltă în spațiul public virtual cu privire la acest nou beneficiu.
Motivul principal este diferența enormă între românii de rând care rămân fără case din cauza imposibilității achitării ratelor în contextul inflației galopante și magistrații cu beneficii mult peste medie.
Revolta publică mai are la bază și dezamăgirea populației cu privire la deciziile procurorilor și judecătorilor în multe cazuri de nedreptăți și lipsă de profesionalism, prezentate de televiziunile și publicațiile centrale de-a lungul timpului, care au zdruncinat din temelii imaginea justiției din România.

Este un privilegiu pe care această castă a magistraților îl obține. Banii respectivi sunt ai tuturor, ai românilor. Magistrații au venituri mult mai mari, pot liniștiți să acceseze credite ipotecare în condiții mult mai avantajoase. Este o nedreptate făcută pe bani publici”, a afirmat public Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București și Director Executiv al Societății Române de Economie.