Connect with us

Știri

S-a dat lege! Cadastrarea gratuită va fi accelerată în următorii trei ani! Maria Stoian, deputat de Teleorman, unul dintre parlamentarii care au inițiat propunerea!

Publicat

de

Noile reglementări la Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996 a primit, marți, votul final in Camera Deputatilor.

Potrivit celor care au susținut propunerea legislativă, completarea legislației va accelera procesul de cadastrare gratuită, până acum mult prea lent, din cauza dificultății accesării fondurilor necesare provenite din mai multe surse.
Începând cu anul 2023, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară va fi instituția responsabila cu plățile, iar această reglementare va accelera cadastrarea gratuită la nivelul primăriilor din toată țara, în special un mediul rural.
Maria Stoian, deputat de Teleorman, coinițiator al propunerii legislative care a primit vot favorabil în cursul zilei de ieri, explică ce beneficii aduce cadastrarea, atât nivel local, cât și la nivel central.
Completarea legislativă pe care am votat-o astăzi va duce la accelerarea procesului de cadastrare astfel incât, începând din anul 2023, până în anul 2026, să fie realizat integral în cel putin 1000 de unități administrativ-teritoriale, în special din mediul rural.
Ce avantaje va aduce finalizarea acestui proces:
– o situație bine clarificată cu privire la evidenţa suprafețelor, precum şi a construcţiilor, va reprezenta o bază de impozitare corectă, pentru o mai bună colectare a taxelor pentru bugetul local sau cel de stat.
– asigurarea legalităţii tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare, simplificarea şi eficientizarea proceselor de tranzacţionare a imobilelor.
– realizarea exproprierilor pentru utilitate publică, esenţială pentru investiţii de importanţă naţională şi locală, devine mai facilă şi rapidă, scăzând costurile şi timpii aferenţi.
– va fi îndeplinită una dintre condițiile esențiale de accesare a programelor finanațate din fondurile UE în domeniul dezvoltării infrastructurii locale: posibilitatea de a întreprinde dezvoltarea reţelelor de utilităţi publice, a rețelelor stradale, reabilitarea clădirilor de interes public etc”, a explicat deputatul Maria Stoian.

Conform prevederilor legale de până acum, nu exista o limită de timp pentru finalizarea înregistrării sistematice a imobilelor la nivelul întregii țări, fapt care nu putea ajuta la implementarea mai rapidă a proiectelor de infrastructură cu beneficii economice pentru întreaga țară.