Connect with us

LifeStyle

Medici care fac minuni! Michael Schenker și Centrul de Oncologie Sf. Nectarie din Craiova, next level!

Publicat

de

În ultimii ani, în România, cazurile noi de cancer au crescut îngrijorător. Unii pun asta pe seama pandemiei, alții pe seama vaccinului antiCovid, prea puțini se gândesc la stilul de viață, alimentație și stres, atunci când se vorbește de cauze.

Deși nimeni nu poate spune exact ce declanșează această boală, singura certitudine este că din ce în ce mai multe persoane, chiar tinere, sunt diagnosticate anual cu cancer în diferite stadii. Oamenii au tendința să ignore anumite semne și ajung la medic doar când „nu mai pot”, iar după ce află că li s-a întâmplat și lor, totul se schimbă. Urmează un drum lung și anevoios, plin de întrebări, frici, revoltă și nedumerire. Mulți nu știu încotro să o ia și ce să facă, iar panica privind faptul că ar avea de urmat tratamente extrem de costisitoare pentru un om de condiție medie este inerentă.

Și totuși există speranță

În România, cu excepția revistelor de specialitate, acest subiectul este prea puțin tratat, comparativ cu importanța și pericolul pe care îl reprezintă cea mai perfidă boală din lume. Există medici oncologi care își fac meseria cu multă pasiune, însă prea puțin sunt promovați, iar mulți dintre pacienții diagnosticați cu cancer nu au habar că ei există. Unul dintre medicii care fac diferența intre viață și moarte, acum o somitate în domeniu, sută la sută prin merite proprii, este medicul primar oncolog Michael Schenker din Craiova. Împreună cu soția, Ramona Schenker, psiho-oncolog, a pus bazele unei clinici private pe care a numit-o sugestiv Sfântul Nectarie.
A început cu un spațiu restrâns, care a devenit neîncăpător, iar în aprilie 2022 a inaugurat o nouă clinică, un adevărat colos ca dotări și spațiu. Aici poate fi găsit cel mai performant aparat de radioterapie din țară, dar și condiții identice cu cele ale unor renumite clinici din străinătate. Personalul pare desprins din altă lume, una în care ar fi trebuit să trăim deja, dacă sistemul nu ne-ar fi ținut pe loc. Medici, asistente, infirmiere și pacienți la un loc acolo par, mai degrabă, o mare familie, în care nevoile celor care sunt tratați și siguranță lor în fiecare minut petrecut în clinică sunt prioritare. Atenție, empatie și multa înțelegere față de suferința celor care trec prin aceasta luptă, așa poate fi descrisă atmosfera pe care o poate simți oricine ajunge acolo, de la pacienți, până la cei care ii însoțesc. Totul a fost gândit până la cel mai mic detaliu în Centrul Oncologic Sf. Nectarie, culori, scaune, paturi ultramoderne cu telecomandă, până și mirosul de odorizant este unul care relaxează, astfel încât totul sa fie cât mai confortabil.
Imediat lângă intrarea principală, se află și o braserie, numită Braseria 109, după adresa clinicii, care este strada Caracal, nr.109. Nu întâmplător pomenim despre acest loc. Aici se gătește inclusiv meniul zilei și absolut tot ce se comercializează este preparat cu grijă și ingrediente naturale de calitate. Braseria 109 este administrată de o familie care are o relație de prietenie cu soții Schenker și în care renumitul oncolog are mare încredere. Cei care se ocupă de tot sunt chiar cei care dețin braseria, iar principiul este același cu cel al familiei Schenker : calitatea înaintea profitului. Prețurile sunt la fel ca cele ale unui restaurant decent, însă grija cu care sunt preparate produsele este dusă la superlativ. La această braserie servesc masa zilnic, deopotrivă, medici, pacienți, aparținători și studenți aflați în practică, ceea ce spune multe despre calitate. Iar pentru cei care cred că aici au acces decât cei cu venituri foarte mari, este bine de știut este complet greșit. În clinica Sfântul Nectarie pacienții sunt tratați gratuit și chiar spitalizarea celor care se internează pentru diferite proceduri, cum ar fi ședințele de radioterapie, este gratuită.

Cum este posibil așa ceva în țara în care se plătește orice la preț mult peste venitul mediu?

Ei bine, atunci când există voință și când pacientul este pus înaintea profitului, lucrurile se schimbă. Este ceea ce a făcut medicul de la Craiova, Michael Schenker, care luptă permanent pentru bolnavii de cancer pe toate fronturile, începând de la introducerea anumitor terapii inovatoare în România, astfel încât să fie pe lista celor decontate de stat, până la trialurile clinice în care intră pacienții cu tipuri de cancer pentru care terapiile existente nu reușesc să facă mare lucru.
Mai mult, Michael Schenker a făcut tot posibilul pentru a obține un contract între Casa de Asigurări de Sănătate si Centrul Oncoogic Sf. Nectarie, astfel încât orice pacient să poată primi o șansă la tratamentul specific, indiferent de condiția socială. Iar asta a salvat vieți. Cu miile, în ultimii opt ani. Pentru că de aici încolo, oncologul Michael Schenker a avut posibilitatea de a pune în practica tot ce a studiat, scheme personalizate pentru fiecare pacient în parte și multe alte linii de tratament combinate, astfel încât a ajuns la performanța de a ține în viață pacienți cu cancer metastazic de peste 10 ani, care încă sunt bine, cu o calitate a vieții excelentă. Ceea ce dorim să evidențiem în acest articol este faptul că deși totul pare că funcționează defectuos în România, există și oameni, profesioniști dedicați, care ne arată că atunci când se vrea, se poate.

Michael Schenker prezent la promulgarea legii care aprobă Planul national pentru prevenirea și combaterea cancerului.

De curând, președintele Iohannis a promulgat Legea pentru combaterea și prevenirea cancerului, o lege care era absolut necesara în România și care ne va plasa și pe noi „în rândul lumii civilizate”.
La eveniment, pe lângă politicienii prezenți al căror merit a fost susținerea și votul acordat acestei legi, a fost prezent și medicul de la Craiova, Michael Shanker. Un eveniment important, care a trecut aproape neobservat în media, și la care, în sfârșit, am văzut specialiști al căror loc era acolo unde merita să fie.

medicul primar oncolog Michael Schenker din Craiova Ramona Schenker Nicolae Ciuca Prim Ministru Klaus Iohannis Planul national pentru prevenirea și combaterea cancerului.

Michael Schenker, Ramona Schenker, Nicolae Ciuca, Klaus Iohannis, prezenți la promulgarea legii care aprobă Planul national pentru prevenirea și combaterea cancerului.

Trebuie menționat că Michael Schenker este și șeful comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, o funcție mai mult onorifica, dar esențială atunci când vine vorba de legi în domeniu. Vedem, în sfârșit, oameni care ocupă o poziție bine meritată, dar în umbră. Pentru că adevărații și din ce în ce mai puținii specialiști care ne-au rămas sunt întotdeauna în linia care nu este atât de vizibilă mediatic.

Ce înseamnă pentru România această lege și de ce este importantă, aflăm dintr-o declarație publică a oncologului Michael Schenker: „Planul National de Combatere a Cancerului se va implementa în perioada 2023-2030 și include serviciile medicale de prevenție, de diagnostic și tratament, de îngrijiri paliative, servicii psiho-oncologice, onconutriție, oncofertilitate, dar si serviciile sociale. Crearea Registrului National de Cancer și realizarea unui traseu standardizat al pacientului, astfel încât să nu treacă mai mult de 60 de zile de la identificarea unei suspiciuni de cancer pana la inițierea tratamentului, sunt esențiale, la fel si utilizarea medicinei personalizate pentru prevenirea, screeningul, diagnosticarea si tratamentul cancerului. În România, in anul 2020, au fost raportate aproape 100.000 de noi cazuri de cancer”, a spus renumitul oncolog.

Totuși, ceea ce abia cum se organizează legal în România, prin lege, în clinica Sf. Nectarie din Craiova se practică de mult timp, tratamentele personalizate și terapiile inovative care fac minuni, la propriu, și transformă boala secolului într-o afecțiune cronică, cu care se poate trăi la fel cum se trăiește cu afecțiuni precum diabetul și alte boli care nu se pot vindeca.
Iar când aflăm că există așa ceva în România, ne dăm seama că mai există speranță și în acest colț de lume în care pare că totul se duce de râpă, de la valori până la mentalitate și nivel de trai, legi și civilizație.