Connect with us

Politică

Măsuri active pentru respectarea drepturilor pacienților diabetici!

Publicat

de

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului (FID).

Această zi este marcată de peste 200 de asociaţii membre ale Federaţiei Internaţionale a Diabetului, în peste 160 de ţări şi teritorii, statele membre ONU.
Conform datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet, numărul diabeticilor, la nivel mondial, era de 366 de milioane şi se estimează că va ajunge în anul 2030 la 552 milioane. Diabetul va ocupa locul 7 între cauzele de deces în anul 2030.
Federaţia Internaţională de Diabet estimează că în România sunt peste două milioane de persoane cu diabet, țara noastră clasându-se în primele zece ţări din Europa privind incidenţa diabetului. Anual, se depistează 2.000 de cazuri noi la copii, ceea ce constituie un aspect îngrijorător pentru noi.
Conform unui studiu preliminar al Societății Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, numărul diabeticilor din ţară a crescut cu 30% în ultimii ani, iar majoritatea celor care suferă de această afecţiune au peste 45 de ani. Se estimează că numărul diabeticilor din România va fi de peste 1,7 milioane în anul 2030.
România are un Program Naţional de Diabet, care urmăreşte îmbunătăţirea stării de sănătate, creşterea speranţei de viaţă a bolnavilor, precum şi asigurarea accesului la tratament.
Consider că statul român trebuie să ia în continuare măsuri active pentru respectarea drepturilor pacienților diabetici, precum și pentru reducerea îmbolnăvirilor cu diabet, mai ales în rândul copiilor și tinerilor.
Susţin dinamizarea activităţilor de educaţie şi prevenţie, astfel încât numărul românilor bolnavi de diabet să scadă exponențial în perioada următoare.

Deputat PNL Teleorman,
MARIA STOIAN