Connect with us

Politică

Toți cetățenii vor avea acces în bazele sportive ale instituțiilor de învățământ în afara orarului școlar!

Publicat

de

Deputații au votat, miercuri, un proiect de lege care obligă unitățile de învățământ să pună la dispoziția cetățenilor bazele sportive exterioare, în afara orelor de curs.

Anunțul a fost făcut în Teleorman de parlamentarul liberal Ică Florică Calotă. Legea va merge promulgare și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României. „Astăzi am votat in Camera Deputatilor proiectul de lege care permite accesul tuturor cetătenilor în bazele sportive ale unităților de învățământ, gratuit sau cu plată, în afara orarului școlar. Copiii și tinerii de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, vor avea acces GRATUIT în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor și sunt administrate de către consiliile locale. Sarcina de verificare a îndeplinirii condițiilor legale revine autorităților publice locale.

Modificarea legislativă era absolut necesară și reglementează problema accesului Ia o resursă pentru sport neutilizată în afara orelor de curs și care are avantajul de a se afla in proximitatea zonelor rezidențiale.
România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește sporturile practicate Ia toate vârstele.
Conform statisticilor Eurostat, 63% din populația țării noastre nu face niciodata exercitii fizice sau sport.
Bazele şi instalaţiile sportive pot fi puse la dispoziţia

comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ, ale cluburilor sportive şcolare şi universitare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora.

Unitățile de învătământ au la dispoziție 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii să introducă în regulamentele actuale de funcţionare prevederile legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport.

Orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare, va fi afișat într-un loc vizibil și pe pagina de internet a instituției”, a transmis de deputatul teleormănean.

Mai multe știri pe Facebook