Connect with us

Politică

Lege nouă! Cazierul judiciar se va elibera și în format online!

Publicat

de

Cetăţenii nu vor mai fi nevoiți sa se deplaseze la ghișee pentru obținerea cazierului judiciar, document care li se solicită în multe situații, inclusiv la angajare.

Potrivit deputatului liberal Ică Florică Calotă, unul dintre parlamentarii care au votat acest proiect de lege, drumul la secţiile de poliţie şi cozile interminabile cu care se confruntau cei care aveau nevoie de cazier ar trebui să devină de domeniul trecutului.
Am votat proiectul de lege care completează Legea 290/2004 privind cazierul judiciar, reglementare care permite eliberarea acestui document și în format online.
Astfel, drumul la secţiile de poliţie şi cozile interminabile cu care se confruntau cei care aveau nevoie de cazier ar trebui să devină de domeniul trecutului.
Scopul noutății legislative este creşterea operativităţii în obţinerea certificatului de cazier judiciar, în sensul simplificării acestei proceduri.
Cazierul judiciar se va elibera electronic persoanelor fizice sau juridice, în baza unei cereri care se depune electronic sau personal, la orice unitate ori subunitate de poliție în care funcționează un ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar.
Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică vor fi semnate cu semnătură electronică calificată şi vor fi asimilate înscrisurilor autentice„, a precizat deputatul Calotă.