Connect with us

Știri

Mai multe drepturi, măsuri de protecție și sprijin financiar pentru persoanele cu dizabilități!

Publicat

de

Camera Deputaților a adoptat o lege care asigură suportul necesar persoanelor cu dizabilități pentru reintegrarea în comunitate și condiții mai bune de trai.
Legea privind susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități și aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia și de prevenire a institutionalizării asigură cadrul legal pentru aplicarea unor măsuri concrete de protecție socială pentru această categorie vulnerabilă.

Anunțul a venit în Teleorman de la deputatul liberal Ică Florică Calotă, unul dintre parlamentarii care au acordat vot pozitiv acestui proiect de lege.

Persoanele cu handicap pot beneficia, în funcție de nevoile fiecăruia, de servicii sociale, asistenți personali profesioniști, îngrijire la domiciliu, locuințe sociale, recuperare neuromotorie, servicii de asistență și suport pentru reintegrarea în comunitate și chiar o viață independentă.
Sunt prevazute în lege și o serie de alte beneficii pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc centrele rezidențiale publice pentru a se integra în comunitate cum sunt cele de locuire și tranziție.
Persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta pentru gratuitate la transportul interurban sau bonuri de carburant pentru mașina familiei, a asistentului personal sau însoțitorului. De asemenea, pot obține credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat.
Acestea sunt doar câteva dintre măsurile concrete din legea pe care am adoptat-o, astăzi, în Camera Deputaților și care le poate schimba viața multor grupuri de persoane vulnerabile prin suportul oferit de statul român.
Conform datelor oficiale, la sfârșitul anului 2020, iî județul Teleorman erau asistate în sistem rezidențial 119 persoane cu dizabilități, iar prin aplicarea legii numărul acestora ar putea să scadă la 81 până în 2026″, a transmis deputatul teleormănean.