Connect with us

Politică

Deputat Maria Stoian: „Finanțare semnificativă pentru accelerarea procesului de digitalizare al IMM-urilor”

Publicat

de

Încă de la începutul pandemiei, foarte multe companii din România au accelerat procesul de digitalizare, atât pentru a face față perioadei respective, în vederea continuării activității în parametri doriți și cât mai optimi, cât și pentru a avea o comunicare eficientă și sigură cu angajații lor.

După acești doi ani dificili pentru economie, se observă, în continuare, o tendință în creștere în zona digitalizării. Se dezvoltă în continuare aplicații noi, se optimizează procesele curente, precum și modernizarea soluțiilor IT vechi pe care le aveau companiile.
În prezent, tot mai mulți operatori economici alocă bugete considerabile pentru transformarea digitală, în vederea accelerării procesului de automatizare și implementare a noilor tehnologii, înțelegând că transformarea digitală poate ajuta la reducerea substanțială a costurilor și la îmbunătățirea eficienței activităților desfășurate.
Prin adoptarea noilor tehnologii, companiile își eficientizează procesele, automatizează anumite sarcini de rutină și, de asemenea, obțin informații relevante despre apetitul și comportamentul clienților.
Un exemplu edificator este sectorul bancar, care, datorită pandemiei, a intensificat semnificativ adopția de soluții software personalizate (custom software), ceea ce a condus la îmbunătățirea experiențelor digitale ale clienților, creșterea eficienței operaționale, dezvoltarea de noi produse și servicii, o mai bună gestionare și analiză a datelor, etc.
Mai ales pentru industriile aflate sub presiune, soluțiile software personalizate au putut face diferența, răspunzând semnificativ provocărilor și ajutându-le să devină mai puternice și mai prospere.
Totodată, se poate observa că tendințele actuale s-au susținut în acest trend, iar ca răspuns la „intemperiile” economico-sociale, foarte multe organizații au îmbrățișat agilitatea și adaptabilitatea ca elemente esențiale ale modelului lor de business.
Companiile românești au profitat astfel de contextul transformării digitale, pentru a deveni mai competitive, într-o piață aflată în continuă schimbare. Adaptarea acestora a însemnat explorarea noilor tehnologii, ce răspund rapid la schimbările cerute de piață sau la nevoile clienților, dezvoltând strategii menite să gestioneze riscurile și să valorifice oportunitățile în vremuri incerte.
Astfel, anumite companii, deschise spre era digitalizării, au creat un mediu care să favorizeze productivitatea, colaborarea și confortul angajaților, prin programe de recunoaștere a meritelor, pachetele flexibile sau alte inițiative prin care oamenii să se simtă utili și apreciați.
Pandemia a fost cu adevărat o turbulență majoră pentru evoluția economiei, fiind urmată de războiul de la granițele noastre și de alte crize geopolitice și economice, dar dacă privim și perspectiva pozitivă, societatea românească a reușit să facă față contextului actual și să se adapteze provocărilor viitorului.
Pentru a veni în sprijinul IMM-urilor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat un apel de finanțare de proiecte în vederea digitalizării, în valoare de 350 milioane de euro. Pentru societățile eligibile, baza de raportare a indicatorilor financiari este anul 2022, astfel încât și beneficiarii înființați în anul 2021 pot calcula toți indicatorii de evaluare tehnico-economică pentru a beneficia de finanțare. În plus, introducerea anului 2022 ca bază de raportare și evaluare a indicatorilor economici vine ca măsură de sprijin pentru beneficiarii care au fost afectați în anul 2020 de restricțiile provocate pe fondul pandemiei de COVID-19. Măsura a fost adoptată deoarece, pentru foarte multe domenii, activitățile economice au fost restricționată, astfel încât nu s-au putut înregistra rezultate economice pozitive. Perioada de depunere a proiectelor aferente acestui apel de finanțare este între 15 februarie și 30 iunie, fiind prelugit de conducerea liberală a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a nu periclita procesul de depunere pentru potențialii beneficiari care nu pot finaliza raportările contabile anuale până la termenul maxim prevăzut legal de 30.05.2023.
Sunt convisă că, în urma acestui apel de proiecte dedicat, IMM-urile vor face pași importanți în vederea digitalizării activității, astfel încât să contribuie activ la relansarea economiei naționale.
Deputat PNL Teleorman,
MARIA STOIAN