Connect with us

Știri

Teste PAPANICOLAU și HPV gratuite în județul Teleorman prin proiectul SCCUT cu finanțare europeană!

Publicat

de

SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile.

Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). În cadrul programului, femeile din Regiunea Sud Muntenia pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie ȋn cabinetele medicale de recoltare înscrise ȋn program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile care vor ajunge ȋn localităţi din toate judeţele regiunii.

Dr. Adriana Ciuvică, Managerul proiectului SCCUT a anunțat că în acest moment Spitalul Județean de Urgență Alexandria, Spitalul Municipal Turnu Măgurele, Spitalul Municipal Caritas Roșiorii de Vede, Spitalul Orășenesc Videle, Spitalul Orășenesc Zimnicea sunt afiliate în proiect, iar teleormănencele pot efectua gratuit testul Papanicolau (24-29 ani) si HPV (30-64 ani), în aceste centre. Locuitoarele din județ de pot programa pentru recoltări la Spitalul Județean de Urgență Alexandria, zilnic, în intervalul 8-12, la 0247.306.740 (asist. Sovar Lavinia) . De asemenea, Unitatea Mobila a INSMC va vizita pe 20 februarie, localitatea Talpa din Teleorman oferind teste HPV si Babeș – Papanicolau gratuite

De asemenea, toate spitalele din județ, centrele medicale private, medicii ginecologi si medicii de familie se pot afilia în proiect. Afilierea se poate face contactând Institutul National pentru Sănătatea Mamei si Copilului din București pentru detalii. Testele vor fi interpretate centralizat, în cadrul laboratorului INSMC în condiții de calitate asigurată conform standardelor europene, iar rezultatele vor fi transmise cabinetelor în care s-au prelevat probele pentru a fi comunicate pacientelor.

Anual, peste 1.500 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rȃmȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

Până în prezent, prin intermediul Unității Mobile a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, 1502 de teleormănence, din 17 localități ale județului, au efectuat cele două teste în gratuitate, iar la Centrele medicale afiliate s-au efectuat peste 493 de teste HPV si Babes-Papanicolau. Așadar, un total de 1995 de femei din județul Teleorman au beneficiat de analizele medicale oferinte prin proiectul SCCUT.

Reducerea poverii cancerului în rândul populaţiei feminine prin depistarea în faze incipiente a afecțiunilor și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt
obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății, prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată la programe organizate de screening.

Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%.