Connect with us

Politică

Deputat Maria Stoian: „Pași concreți pentru realizarea obiectivului independenței energetice a României”

Publicat

de

România face pași importanți spre obținerea independenței energetice, demersurile derulate în acest sens de către Guvernul liberal Nicolae Ciucă fiind elocvente și promițătoare.

Printre prioritățile Executivului se află promovarea de noi capacități pentru obținerea energiei verzi, proces inițiat atât în scopul generării unor cantități însemnate suplimentare de energie, cât și în vederea asigurării și creării de noi locuri de muncă cu înaltă calificare.
Unul dintre proiectele derulate în acest sens este dezvoltarea pe scară largă a tehnologiei SMR, respectiv construcția de reactoare nucleare de mici dimensiuni. Realizarea acestora va avea rolul de a suplimenta esențial capacitatea de producție a energiei, fiind, în același timp, un element fundamental în obținerea independenței energetice a României, obiectiv strategic energetic la nivel național.
Operaționalizarea tehnologiei SMR este în plină desfășurare, prin proiectul de investiții dezvoltat de statul român, în parteneriat cu o firmă americană de profil, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, finanțarea, în valoare de 14 milioane de dolari, fiind asigurată de Guvernul Statelor Unite ale Americii.
În prezent, sunt în desfășurare discuțiile legate de stabilirea etapelor de proiectare și realizare a acestui proiect de interes național, concentrarea fiind maximizată pe crearea întregului lanț de producție, în vederea implementării ireproșabile a acestei investiții, ce se preconizează a fi una emblematică în Europa, nu doar în regiunea noastră.
Obiectivul scontat de Guvernul Nicolae Ciucă, prin reușita acestui proiect investițional de amploare internațională, este de a asigura României, în cel mai scurt timp, securitatea energetică. În același timp, responsabilii liberali ai energiei susțin finalizarea planurilor de construire a reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă, investiții, de asemenea, de interes strategic, care vor contribui la creșterea capacității energetice autohtone.
Sunt încrezătoare că, în urma realizării acestor programe energetice majore, țara noastră va deveni astfel nu doar independentă din punct de vedere energetic ci, mai mult, va fi un exportator eligibil de energie, ceea ce va însemna un plus consistent la bugetul național.
Maria Stoian,
deputat PNL Teleorman