Connect with us

Politică

Deputat Maria Stoian: „PNL susține adoptarea urgentă a unor măsuri de protecție socială pentru susținerea nivelului de trai al persoanelor aflate în risc de sărăcie”

Publicat

de

Asigurarea securității alimentare și reziliența pe termen lung a agriculturii sunt în centrul preocupărilor Guvernului condus de premierul PNL Nicolae Ciucă, mai ales în actualul context al crizei energetice și a eforturilor continue ale statelor membre ale Uniunii Europene de a-și asigura un consum sustenabil.

În acest moment, oficialii europeni susțin că nu există vreun pericol iminent în ceea ce privește disponibilitatea alimentelor în UE, însă, cu toate acestea, accesibilitatea alimentelor constituie o problemă reală, mai ales pentru gospodăriile vulnerabile din țările mai puțin dezvoltate, precum România, din cauza evoluției inflației.
Pentru a rezolva acest potențial deficit, PNL susține adoptarea urgentă a unor măsuri adecvate de protecție socială, în vederea susținerii nivelului de trai al persoanelor aflate în risc de sărăcie. De asemenea, ne pronunțăm explicit pentru crearea unor plase de siguranță, destinate categoriilor vulnerabile a populației țării, în vederea asigurării accesului unui procent cât mai însemnat al românilor la diete sănătoase, cu punerea unui accent special pe gospodăriile cu venituri mici.
Executivul liberal mai are în vedere, în același context, inițierea unor practici agricole durabile, în scopul de a contribui la fertilitatea și sănătatea solului, și, implicit, de a majora capitalul micilor producători agricoli și a spori randamentul culturilor. În acest sens, la nivelul Uniunii Europene se discută în prezent despre elaborarea unei legi care să propage un cadru legislativ sustenabil în vederea stopării degradării solului și pierderii în masă mare a acestei resurse neregenerabile.
Este cât se poate de clar că România trebuie să își armonizeze politicile și strategiile agricole la noile tendințe europene, prin implementarea unor soluții regenerative în agricultură, precum agroecologia, agrosilvicultura, agricultura ecologică, de precizie sau cultivarea carbonului. Toate acestea au rolul de a combate și diminua efectele nefaste ale provocărilor și schimbărilor climatice, precum și a celor legate de biodiversitate, protecția mediului, modificările survenite permanent în economie, asigurând durabilitatea și reziliența.
Un alt obiectiv obligatoriu al României pentru viitoarea perioadă este reducerea risipei alimentare, prin simplificarea lanțului alimentar, ținta Uniunii Europene fiind de a scădea cu cel puțin 50% până în 2030 aceste pierderi. Guvernul Ciucă va proceda în consecință, prin elaborarea unor măsuri privind creșterea eficienței alimentare, prin adecvarea și transparentizarea normelor de etichetare și interzicerea distrugerii alimentelor nevândute.
În concluzie, într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic și social precum cea traversată în prezent, țara noastră are nevoie de decizii ambițioase, concrete și cuprinzătoare, prin intermediul cărora să compensăm disfuncționalitățile existente și să asigurăm tranziția sistemelor noastre agroalimentare către durabilitate și reziliență, în scopul atingerii obiectivelor presupuse de securitatea alimentară.
Maria Stoian,
deputat PNL Teleorman