Connect with us

Politică

Senator Dan Cristescu: „Creșterea vârstei de pensionare este o inepție neconstituțională”

Publicat

de

Senatorul de Teleorman, Dan Cristescu, susține că prevederea din PNRR cu privire la creșterea opțională a vârstei de pensionare în România este o inepție neconstituțională, pentru că speranța de viață în țară noastră este sub media Uniunii Europene.

Opțiunea de a munci până la 70 de ani, după împlinirea vârstei de pensionare, cum spune PNL, există și în prezent. Dreptul la muncă este garantat de Constituție pentru toți cetățenii, deci și pentru pensionari. Cine vrea și poate să muncească are această obține până la ce vârstă dorește. Drepturile constituționale la pensie și la muncă nu pot fi îngrădite prin nicio lege. Prevederea din PNRR privind creșterea „opțională” a vârstei de pensionare până la 70 de ani a fost trecută în PNRR de guvernul PNL-USR și este o inepție neconstituțională. Dacă intenția celor care au scris acest jalon în PNRR a fost de a-i FORȚA pe cei care au ajuns la vârsta de pensionare să renunțe la pensie pentru a putea munci, atunci este o chestiune profund neconstituțională.
Interzicerea cumulului pensiei cu salariul trebuie aplicată la cei care se pensionează anticipat, iar apoi se angajează, dovedind astfel că pensionarea anticipată nu a fost justificată. Însă, din cauza acestora, nu trebuie pedepsiți cei care și-au câștigat cinstit dreptul la pensie, la termen, și vor să mai muncească pentru a-și completa veniturile din pensie. Munca cinstită nu trebuie sancționată. Trebuie sancționați cei care trișează nu cei care vor să muncească”, a transmis parlamentarul teleormănean.