Connect with us

Politică

Schemă de ajutor de stat acordată producătorilor agricoli de legume-fructe și cartofi!

Publicat

de

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat cu largă majoritate de voturi un proiect de lege elaborat de parlamentarii PNL, care va relansa agricultura românească și va sprijini în mod esențial producătorii autohtoni.

Prin această lege, al cărei co-inițiator sunt, se instituie o schemă de ajutor de stat destinată producătorilor agricoli de legume, fructe şi cartofi, pe o perioadă de trei ani, pentru susţinerea activităţilor de sortare, ambalare, etichetare şi transport. Sprijinul se va acorda sub formă de grant, pe o perioadă de trei ani, fiind în valoare de 100.000 euro anual, în cazul persoanelor juridice şi fizice înregistrate fiscal, respectiv de 300.000 euro anual, pentru cooperativele agricole care funcționează conform legilor în vigoare.
Legea va susține în mod esențial România pentru a-și îndeplini obiectivele propuse în scopul de a sprijini agricultura în sectorul legume-fructe/catofi, prin intermediul sistemului de gestionare a pieței.
Cu certitudine, țara noastră are nevoie de creșterea competitivității acestui sector și de orientarea sa prioritară către piață, prin implicarea organizațiilor de producatori. De asemenea, acest ajutor financiar considerabil va reduce fluctuațiile existente din cauza crizelor apărute în veniturile producătorilor. Nu în ultimul rând, actul normativ va determina dinamizarea utilizării tehnicilor ecologice de cultivare și producție.
Proiectul de lege propus de PNL urmărește toate aceste deziderate pentru ca, ulterior, îndeplinirea lor să conducă la creșterea consumului de legume-fructe în România.
Aplicarea acestei legi va conduce la rezolvarea dificultăților cu care se confruntă în prezent producătorii de legume-fruncte și cartofi, legate de cheltuielile de investiții – material săditor, răsaduri, îngrășăminte, pesticide, lucrări mecanice, irigații, sortarea, ambalarea, etichetarea și transportul produselor – precum și cu forța de muncă, mai ales în perioadele de înființare și recoltare a culturilor. În același timp, sprijinul acordat prin schema de ajutor de stat va avea rolul de a diminua riscul de abandon al culturilor, în zoneIe din bazinele legumicole, pomicole și de cultură a cartofului.
Restricțiile impuse pe piață începând cu anul 2020, care au continuat și anul trecut, au determinat pierderi însemnate producătorilor de legume-fructe și cartofi, prin interzicerea mobilității forței de muncă, imposibilitatea livrărilor materiilor prime către procesatori, oprirea Iivrărilor procesatorilor către retail, cauze care au contribuit decisiv la destabilizarea economică a acestora.
Sunt încrezătoare că promulgarea legii va conduce la promovarea calității și competitivității produselor românești, prin aplicarea standardelor de comercializare, astfel încât politica acestui sector să corespundă exigențelor pieței, prin reducerea fluctuațiilor de preț și a dezechilibrului dintre cerere și ofertă și, totodată, va încuraja consumul de legume și fructe.

Deputat PNL Teleorman,
MARIA STOIAN