Connect with us

Politică

Maria Stoian, deputat de Teleorman, interpelare la ministrul Daea pentru cultivatorii de cartofi din județ nedreptățiți!

Publicat

de

Reprezentanții cultivatorilor de cartofi din județul Teleorman au atras atenția ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, prin intermediul meu, asupra faptului că nu au beneficiat anul trecut de prevederile Hotărârii de Guvern nr. 782/16.06.2022 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum, în anul 2022”.

Cei peste 200 de cultivatori de cartofi comunele Peretu și Cervenia nu au primit acest ajutor de minimis, deoarece, la data intrării în vigoare a H.G. 782/16.06.2022, producția de cartofi aferentă anului 2022 era deja comercializată.
Pentru a elucida aceste nemulțumiri ale agricultorilor teleormăneni, reprezentați de Ionel Sandu, cultivator de cartofi din comuna Peretu, am trimis conducerii MADR o interpelare parlamentară. În cadrul acesteia, reprezentanții cultivatorilor de cartofi aduc la cunoștința ministrului Agriculturii că „perioada de cultivare a cartofului în județul Teleroman este cuprinsă între plantarea din luna martie, până la recoltare, spre sfârșitul lunii mai”.
Am fi foarte bucuroși dacă, începând cu anul acesta, ajutorul de minimis ni s-ar adresa și nouă, cultivatorii de cartof, prin emiterea actelor normative în timp util”, mai precizează domnul Ionel Sandu, în cadrul documentului oficial pe care l-am trimis ministrului Petre Daea.
Îmi exprim încrederea că solicitarea prezentată va avea ecoul scontat din partea conducerii MADR, deoarece este important ca toți agricultorii din România și, implicit, din județul Teleorman, să beneficieze în mod nediscriminatoriu de ajutoarele acordate de stat.
În finalul interpelării, i-am solicitat domnului ministru să răspundă memoriului formulat de cultivatorii de cartofi din județul Teleorman și să le comunice dacă pot primi ajutorul retroactiv, în acest caz, deoarece oamenii nu sunt vinovați pentru întârzierea emiterii respectivului act normativ.

Deputat PNL Teleorman,
Maria STOIAN