Connect with us

Politică

Deputat Maria Stoian: „Securitatea alimentară a României, în pericol”

Publicat

de

Situația survenită în urma scandalului din județul Buzău, provocat de o anchetă legată de otrăvirea legumelor cu pesticide peste limitele admise, trebuie să determine o reacție pe măsură din partea responsabililor din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Din nefericire, am asistat la o tăcere inexplicabilă din partea ministrului Daea, fapt care, în opinia mea, nu este în regulă.

Românii trebuie să știe că producătorii agricoli care nu respectă regulile și pun în pericol sănătatea populației riscă să își piardă toate drepturile și vor fi sancționați. Ca atare, consider că Ministerul Agriculturii trebuie să intensifice controalele referitoare la procentul pesticidelor folosite de fermierii care beneficiază de subvenții sau alte forme de sprijin din partea statului, deoarece nu este firesc ca oamenii care primesc aceste ajutoare să folosească banii în alte scopuri decât cele inițiale.
În vederea prevenirii și rezolvării din timp a unor asemenea situații, propun ca autoritățile abilitate ale statului să intensifice controalele legate de folosirea substanțelor chimice în procesul de dezvoltare a legumelor. De asemenea, cred că se impune atât majorarea numărului de probe recoltate din legumele care ajung pe piață pentru consumul populației, cât și înăsprirea amenzilor acordate în cazurile neconforme. În caz contrar, se pot perpetua cu ușurință astfel de conjuncturi nefaste, consecința fiind îmbolnăvirea consumatorilor.
Legile în vigoare prevăd că producătorii care beneficiază de programele de sprijin ale Ministerului Agriculturii sunt obligați, în vederea obținerii subvenției, să dețină un registru de evidență a tratamentelor aplicate plantelor.
Procedurile sunt clare în acest sens și presupun verificarea registrului produselor, în sezonul de recoltare, din partea inspectorilor Direcțiilor Agricole județene. Abia după ce se controlează acest registru, se trece la cercetarea produselor și la măsurarea suprafeței cultivate, toate acestea fiind elemente constitutive necesar a fi îndeplinite pentru primirea subvențiilor.
Cu certitudine, situații precum cea înregistrată în județul Buzău trebuie evitate în viitor. Apariția pe piață a oricărei legume infectată cu chimicale peste limita admisă pune în pericol nu doar sănătatea consumatorilor, ci și securitatea alimentară a țării.
Nu putem îndemna românii să consume produse românești dacă pe mesele lor ajung produse neconforme, toxice, care îi pot îmbolnăvi grav. De asemenea, nu îmi pot imagina că legumele de la Pogoanele au ajuns în atenția procurorilor dintr-o eroare sau din motive de necunoștință a prevederilor legale, astfel încât prezumpția de nevinovăție este exclusă.
În concluzie, consider că se impun măsuri coercitive sustenabile din partea conducerii Ministerului Agriculturii, pentru ca asemenea incidente să nu se mai repete.

Deputat PNL Teleorman,
MARIA STOIAN