Connect with us

Știri

Medicul Cătălin Dumitrașcu: „Pacienții cu accident vascular și copiii nu mai pot primi ajutor medical Spitalul Județean Alexandria”

Publicat

de

Situația devine critică la Spitalul Județean Alexandria, iar viața pacienților poate fi în pericol, pentru că, pur și simplu, în cea mai mare unitate sanitară din județ NU MAI EXISTĂ MEDICI DE GARDĂ, pentru Neorologie și Pediatrie.

O spune chiar un medic de la Unitatea de Primiri Urgențe, Cătălin Dumitrașcu, care explică ce se întâmplă acum, dacă cineva suferă un accident vascular sau dacă un copil are nevoie urgență de îngrijiri medicale.
Situația este cu atât mai gravă cu cât există posibilitatea, în cazul unui AVC, ca pacientul să nu fie primit nici la spitalele din București, din lipsă de locuri.
Mai mult, chiar dacă un pacient neurologic ar reuși să prindă loc la capitală, ar trebui să aștepte ambulanță de la București, pentru că ale noastre, de cele mai multe ori, nu au medic de gardă, care să asiste pacientul în timpul transportului, în cazul unei probleme grave de sănătate, ceea ce ar duce la „sechele”, chiar și în cazul în care bolnavul va fi tratat, pentru că „trec prea multe ore” de la accidentul vascular până la intervenția medicului de specialitate.

Vă propun următorul exercițiu de imaginație: oricare dintre noi, pacient sau aparținător al unui pacient la SJU Alexandria(nu îndrăznesc să dau alt exemplu de spital). Să luăm un prim exemplu: pacient neurologic. Ajungem la spital, speriați de un anumit semn sau simptom, suntem evaluați în UPU, investigați la centrul privat din curtea spitalului și primim vestea următoare: se pare că ați suferit un AVC. Ați putea beneficia de un tratament disponibil și la noi, însă nu-l putem administra pentru că nu avem medic neurolog de gardă. Din păcate, am sunat la mai toate spitalele din București, nu vă primește nimeni! Vă rog,mai încercați!…Am găsit un loc, însă am altă veste proastă, nu am medic la Ambulanță…Dar, vă rog, așteptați! Am chemat de la București….
Ajunși la București(cu noroc), rămânem cu sechele pentru că am ieșit din fereastra de tromboliză….
Pe cine dăm vina?!
Un alt exemplu, suntem părintele unui copil adus în UPU, unde i se acordă primul ajutor, apoi află că nu e medic pediatru să-l consulte, fiind îndrumat la Videle sau Roșiori, deoarece acolo ar exista(acolo nu ar putea face o banală hemoleucogramă, noaptea). Nu am cu ce să ajung….ce fac?! Ce-mi face copilul?! Eu, eu de ce plătesc taxe pentru sănătate?!
Sunt doar două exemple din zecile, miile pe care le-aș putea arăta. Pe care, poate nu le știți.
M-am zbătut, am obosit să vă arăt lucruri. Poate v-am obosit și pe voi, toți, însă lucrurile stau foarte grav, mai ales pentru pacienți. Orice om poate fi pacient, oricând. Gândiți-vă, întrebați, cercetați….poate….
Politicienii și managerii trebuie să dea niște explicații. Știau, puteau, dar n-au făcut NIMIC pentru a evita cel puțin situații ca astea. Rușine bă! Rușine!!!!” a scris medicul Cătălin Dumitrașcu pe Facebook, în încercarea disperată de a stimula factorii decizionali să se implice mai mult în rezolvarea crizei de la Spitalul Județean Alexandria.