Connect with us

Politică

Deputat Maria Stoian:”Implicarea universităţilor de medicină și farmacie, factor esențial în realizarea primelor medicamente inovative din România”

Publicat

de

România are nevoie de inițierea procedurilor necesare fabricării de medicamente inovative, prin implicarea universităţilor de medicină și farmacie în domeniul cercetare/dezvoltare.

       DECLARAȚIE DE PRESĂ!

Țara noastră nu produce în prezent niciun medicament inovativ, fapt care generează dificultăți în ceea ce înseamnă modalitatea de procurare și comercializare a acestora pe piața farmaceutică.

În aceste condiții, Guvernul susținut de PNL evaluează posibilitatea dezvoltării unor noi modele economice, care să încurajeze investiţiile în capacități producătoare de medicamente inovative, prin elaborarea unor capacităţi de cercetare-dezvoltare performante.

Una dintre variantele agreate este cointeresarea universităţilor de medicină și farmacie în crearea acestui tip de proiecte inovative. Prezența instituțiilor de învățământ universitar în concretizarea medicamentelor inovative ar avea multiple avantaje. Pe de o parte, facultățile de medicină pot oferi expertiza de specialitate indispensabilă, iar pe de altă parte, participația lor va conduce la apariția de noi oportunități de dezvoltare a capacităților academice.

Este timpul ca și țara noastră să adere la conceptele de bune practici promovate în alte state, în care universităţile sunt implicate direct și decizional în programe importante de cercetare-dezvoltare din industria farmaceutică. În susținerea acestui demers, decidenții guvernamentali sunt în plin proces de operaționalizare a unui Fond pentru inovaţie, una dintre țintele vizate de înființarea acestuia fiind  facilitarea accesului rapid la medicaţia inovativă.

Din această perspectivă, autoritățile responsabile doresc să promoveze menținerea unui echilibru stabil între nevoia de medicamente inovative şi resursele financiare, astfel încât să nu fie afectată posibilitatea de utilizare a medicamentelor generice.

În prezent, pe piața farmaceutică autohtonă, 80% dintre medicamente, care reprezintă 20% din resursele financiare, sunt reprezentante de medicamentele generice, iar restul de 20%, cu valoare de 80%, de medicamentele inovative.

În aceste condiții, este necesară o balanță sustenabilă și susținută din punct de vedere bugetar între cele două tipuri de medicamente, astfel încât pacienţii să dispună, în continuare, de posibilitatea achiziționării medicamentelor generice.

Deputat PNL Teleorman,

MARIA STOIAN