Connect with us

Politică

Deputat Maria Stoian: Atestarea originilor românești a produselor agroalimentare, un proiect important al PNL pentru salvarea fermierilor autohtoni!

Publicat

de

Parlamentul României a votat un demers legislativ propus de PNL, a cărui coinițiator sunt, care reglementează instituirea schemei de certificare voluntară „De Origine România – DORˮ.

Programul garantează în mod oficial faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească, fiind destinat exclusiv producătorilor şi procesatorilor autohtoni.

Potrivit proiectului de lege, schema este voluntară și se aplică etichetării produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricație materii prime de bază 100% românești.

Pentru a beneficia de certificatul „De Origine România – DORˮ, solicitanții trebuie să transmită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale un dosar, care cuprinde o cerere tip, atestatul de producător, lista produselor pentru care se solicită certificarea și înregistrarea, un caiet de sarcini, precum și o declarație pe proprie răspundere de atestare a originii ingredientului primar.

Conform actului normativ, beneficiarii etichetării voluntare trebuie să dovedească îndeplinirea anumitor caracteristici de către produsul alimentar vizat de schemă.

În situația produselor neprelucrate, solicitanții trebuie să prezinte probe potrivit cărora producția, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea și mulsul, în cazul vacilor, ovinelor și caprelor, au loc pe teritoriul României. În cazul cărnii, de asemenea, aceasta trebuie să fie obținută de la animale născute, crescute și sacrificate în țara noastră.

Un alt criteriu este ca produsele de origine animală, altele decât carnea, să fie obținute de la animale crescute în România. Nu în ultimul rând, fabricarea preparatelor prelucrate trebuie realizate din produse neprelucrate din țară, în conținutul cărora este permisă utilizarea, în procent de până la 25% din greutatea acestora, conform reteței, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.

Legea inițiată de parlamentarii liberali va fi extrem de eficientă, în contextul în care patrimoniul gastronomic național nu este valorificat la adevăratul potential și nu susține corespunzător valoarea adăugată autentică, creată de producătorii români, din cauza lipsei unei strategii clare de brand de țară și a predictibilității coerente din domeniul agroalimentar.

Pe fondul vulnerabilității României în ceea ce privește balanta comercială cu produse agroalimentare și a afectării autonomiei alimentare naționale, prin pierderile înregistrate în ultima perioadă în sectoare strategice naționale, precum cel al cărnii de porc, panificația și produsele lactate, consider că intrarea în vigoare a acestei legi va diminua substantial pericolul închiderii altor unități de producție, precum și a pierderii securității alimentare locale, regionale și nationale.

Maria Stoian 

Deputat PNL Teleorman