Connect with us

Știri

Fără precedent! Medicii de la UPU vor să plece în masă! Spitalul Județean Alexandria ar rămâne fără Urgență!

Publicat

de

Spitalul Județean Alexandria ar putea întra în colaps, dacă medicii de la Unitatea Primire Urgențe vor pleca în masă.

Potrivit medicului Cătălin Dumitrașcu, aproape toți specialiștii de la această secție vor cere transferul către alte unități spitalicești.
Principala problemă este lipsa personalului și faptul că sunt obligați să își desfășoare activitatea în condiții aproape ilegale, având în vedere că sunt nevoiți să înlocuiască medici specialiști din secțiile în care pur și simplu nu mai există continuitate în gardă.
Ce înseamnă asta? Răspundere mult prea mare pentru doctorul de la Urgențe, care ar fi nevoit să ia decizii în locul unui doctor specializat într-un domeniu.
Medicii sunt nemulțumiți de faptul că această situație, care durează de ani buni, a fost ignorată de autorități și managerul sputalului, iar problemele s-au acutizat în timp.
Cătălin Dumitrașcu, cel care de aproape 10 ani încearcă să schimbe ceva în acest sistem, susține că s-a ajuns intr-un punct în care pur și simplu nu se mai poate lucra în această unitate, fără riscuri personale majore, motiv pentru care, împreună cu colegii, au decis să plece.
Având în vedere că aproape toți pacienții din județ sunt, de regulă, transferați la Spitalul Județean Alexandria, plus victimele din accidente rutiere, acest demers va aduce cea mai frecventată unitate spitalicească din județ în prag de colaps. Nu mai sunt medici la UPU, nu se mai poate interveni în nici un fel de caz, ceea ce, pe cale de consecință, ar provoca probleme grave și chiar decese.
Cu privire la această situație, managerul Spitalului Județean Alexandria, Alexandru Dobre, are un punct de vedere diferit.
Situația s-a acutizat când am rămas fără medic de gardă la Neurologie. Eu le înțeleg supărarea, dar, la rândul meu, consider că am făcut tot ce ține de mine. Am scos postul la concurs de cinci ori, nu s-a înscris nimeni. Deși posturile sunt blocate la nivel național, fiind un singur medic pe ambulatoriu, am găsit calea legală de angajare chiar și în această situație. Am avut și am în continuare discuții cu medici tineri, pe care încerc să îi conving să vină să lucreze în sputalul nostru. Sporurile la noi sunt acordate la nivelul maxim permis de lege și, în plus, avem bonusuri pentru medicii noi, atât la instalare, cât și la transport. Medici noi am reușit să aducem, cum ar fi secția de oncologie, unde erau probleme, iar în acest moment avem discuții cu un medic pediatru. În paralel,
șeful secției Neurologue, unde este cea mai mare problemă acum, a avut discuții cu mai mulți profesori din centrele universitare, pentru a convinge medici neourologi să vină la Spitalul Județean Alexandria chiar și numai pentru gărzi. Eu sper să rezolvăm cumva acest deficit cât mai curând.
Medicii de la UPU nu au cum să plece în masă, prin transfer, pot pleca doar prin demisie. Avem o ședință la începutul săptămânii viitoare, în care vom discuta problemele și propunerile pe care le au din punct de vedere legal, să vedem ce soluții putem găsi, astfel încât să respectăm și reglementările legislative”, a declarat managerul Spitalului Județean Alexandria.