Connect with us

Știri

Lovitură pentru Tăbăcitu, fostul administrator al Primariei Alexandria! Detalii din dosarul de colaborator: casa conspirativă „Kati” și numele de cod „Lucică”

Publicat

de

Scandalul izbucnit la finalul anului 2023, în care este implicat fostul administrator al Primăriei Alexandria și vicepreședinte al PSD local, Ștefan Tăbăcitu, ia amploare.

La un eveniment al Poștei Române din decembrie 2023, Gabriel Bulumac, consilier local al PNL Teleorman, care deține și o funcție de conducere în Poșta Română, a fost prezentat informația potrivit căreia Ștefan Tăbacitu ar fi fost colaborator al vechii securități și ar fi făcut poliție politică, conform CNSAS.

În acest sens, a fost deschis un dosar în instanță, urmând ca judecătorii să se pronunțe cu privire la calitatea acestuia.
Contactat telefonic, Ștefan Tăbăcitu ne-a spus că pe vremea aceea era angajat la Hotelul Partidului și se ocupa de delegații străine, motiv pentru care era obligat de lege să ducă pașapoartele cetățenilor din altă țară la reprezentanții securității de atunci. Nimic altceva.
Între timp, au apărut noi informații care vor fi depuse la dosarul cauzei, potrivit cărora Ștefan Tăbăcitu nu ar fi fost doar „obligat de lege” să colaboreze prin prisma serviciului, ci ar fi făcut asta de bună voie, într-un context separat.
Potrivit arhivelor, Ștefan Tăbăcitu și-a pus la dispoziție locuința de atunci pe post de casă conspirativă, menționată în documente cu numele de „Kati/Katy” , iar numele său conspirativ era „Lucică„.
Așa cum rezultă și din cuprinsul notei de constatare nr. DI/1610/18.10.2021, domnul TĂBĂCITU Ștefan figurează în calitate de casă gazdă de întâlniri în dosarul nr. R 187209 – titular TĂBĂCITU Ştefan (cotă C.N.S.A.S.). De asemenea, tot din nota de constatare menţionată mai sus rezultă că domnul TĂBĂCITU Ştefan a întocmit olograf și semnat indescifrabil, un angajament datat din 21.05.1980 (dosar nr. R 187209, vol. 1,fila 9). Numele conspirativ de casă gazdă de întâlnire: „KATI / „KATY”, perioada: 1980-1984. De asemenea, acesta figurează, conform notei de constatare, cu numele conspirativ de colaborator „LUCICĂ”, perioada: 1984-1989, nume sub care a furnizat infomatți către Securitate, ce au fost consemnate de lucrătorii de securitate în notele de analiză întocmite. Din perspectiva dispoziților art. 2 lit. b) din O.U.G. nr. 24/2008, cu modificările și completările ulterioare, relevante sunt documentele existente fin dosarul nr. R 187209 (cotă C.N.S.A.S.), dosar în care domnul TĂBĂCITU Ștefan figurează în calitate de casă gazdă de întalniri cu numele conspirativ „KATI / „KATY”. Așa cum rezultă din cuprinsul Notei de Constatare nr. DIM/1610/18.10.2021, precum şi din înscrisuri, domnul TĂBĂCITU Ștefan a fost recrutat, în calitate de gazdă a casei de: întâlniri, pentru asigurarea conspirativității reţelei informative din Alexandria, jud. Teleorman. În anul 1984 este trecut în categoria colaborator pentru supravegherea informativă în cadrul hotelului U.C.A. Alexandria, jud. Teleoman, perioada: 1980-1989″, se arată în document.
La scurt timp de la  izbucnirea acestui scandal, Ștefan Tăbăcitu s-a autosuspendat din orice funcție politică deținută în PSD Teleorman.
După pronunțarea instantei, dacă va fi găsit vinovat, Tăbăcitu va fi nevoit să răspundă și în fața organelor de cercetare penală pentru fals în declarații, deoarece atunci când a obținut funcția publică ocupată ani buni la Primăria Alexandria, a declarat pe propria răspundere că nu a fost colaborator al securității.