Connect with us

Știri

ISU Teleorman „strigă” , politicienii ignoră! Pompieri transformați în slugile șmecherilor pe banii cetățenilor!

Publicat

de

De ani de zile, incendiile de vegetație uscată au devenit o modalitate prin care mulți șmecheri cu terenuri agricole și subvenții de la APIA  își măresc veniturile.

Mai exact, deși este interzisă în totalitate incendierea miriștilor, foarte mulți apelează la această metodă periculoasă pentru a-și curăța terenurile, fără cheltuieli.
Fie că vorbim despre curățarea suprafețelor după ce se adună recolta sau despre „curățenia de primăvară”, toamna și la sfârșitul iernii, brusc, focul cuprinde vegetația uscată și nimeni nu știe sau nu poate dovedi cine a pornit incendiul.
Toată această „procedură” ajunge, în final, în sarcina pompierilor, a căror treabă ar trebui să fie cu totul alta decât stingerea flăcărilor pe terenurile șmecherilor. Teoretic, ISU, ca instituție, este finanțată din bugetul public pentru ca cetățenii care plătesc taxe și impozite să poată beneficia de ajutor specializat în cazul situațiilor de urgență. Practic, pe lângă aceste obligații, în perioadele în care șmecherii din agricultură culeg recolta sau își pregătesc terenurile pentru însămânțare, pompierii nu reușesc să mai facă față tuturor intervențiilor, din cauza acestor indivizi care nu sunt puțini și în nici un caz săraci.
Situația este cunoscută în toate mediile care ar trebui să oprească această mascaradă publică, însă, de ani de zile, nimeni nu face nimic, cel mai probabil pentru că interesele sunt mari, cei care dețin asociații agricole au mulți bani și, implicit, putere.
În ultimele 72 de ore, numai în Teleorman au fost înregistrare trei incendii de vegetație uscată, iar acesta este doar începutul.
În tot acest tablou penibil, ISU face incă un apel, alături de celelalte sute de apeluri publice nebăgate în seamă de nici un decident,  pentru a stopa acest fenomen care le distruge inclusiv mijloacele de intervenție, autospecialele ajungând la reparat mult mai des decât în mod obișnuit.

Din păcate, în această perioadă se înregistrează tot mai multe incendii de vegetație uscată majoritatea acestora fiind generate de cetățenii iresponsabili, care nu conștientizează pericolul la care îi expun pe semeni prin posibilitatea de producere a unor pagube materiale ori prin distrugerea mediului înconjurător.
NU UITAȚI!
Cetățenii dețin obligația să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Un regim sancționar distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală”, este ultimul apel public transmis de ISU Teleorman, care, cel mai probabil, va fi ignorat din nou, atât de autorități, cât și de șmecherii din agricultură.