Connect with us

Știri

Deputatul Daniel Constantin, proiect de lege pentru construirea a opt centre de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri!

Publicat

de

Fenomenul drogurilor a luat amploare în România, iar vârsta consumatorilor scade din ce în ce mai mult.

România nu a fost pregătită de la bun început pentru lupta cu substanțele interzise, însă, treptat, au apărut și măsurile inițiate de legiuitori cu scopul de a dimininua la maxim acest fenomen.
În această bătălie cu flagelul care pune în pericol viața și viitorul tinerilor din țara noastră, foarte importante sunt centrele de recuperare și dezintoxicare, capitolul care România este deficitară.
De aici a pornit un proiect de lege inițiat de senatorul și președintele PNL Nicolae Ciucă, al cărui coinitiator este și deputatul Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman.
Dealtfel, combaterea fenomenului drogurilor a fost și una dintre temele de campanie ale liberalilor, iar după încheierea alegerilor locale și europarlamentare proiectul de lege inițiat de parlamentarii liberali s-a și concretizat cu majoritate de voturi.
Astfel, opt centre de dezintoxicare și recuperare a consumatorilor de droguri vor fi înființate în cele opt regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București-Ilfov.
Aceste centre vor funcționa sub coordonarea Ministerului Sănătății și vor fi acreditate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, conform standardelor internaționale în domeniul recuperării persoanelor dependente de droguri.

Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar complex, care afectează milioane de persoane din Uniunea Europeană. Drogurile ilicite pot avea consecințe negative enorme, nu numai pentru persoanele care le consumă, ci și pentru familiile și comunitățile lor. Tratarea și reducerea riscurilor legate de droguri reprezintă un obiectiv de sănătate publică în toate statele membre și în strategia în domeniul drogurilor și în planul de acțiune ale Uniunii Europene„, se arată în expunerea de motive a inițiatorului.
Centrele de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri includ măsuri de prevenire, tratament, prevenire a riscurilor și consecințelor asociate consumului de droguri, precum și de reintegrare socială.