Connect with us

Știri

Întâlnire cu filmul de animație în Librăria „Mihai Murar” din Alexandria. Zeci de copiii au participat la o nouă ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație – ABIFF

Publicat

de

Și în acest an, în București și în alte 11 orașe din țară s-a desfășurat Festivalul Internațional al Filmului de Animație (ABIFF), filme premiate și filme de autor fiind prezentate publicului tânăr și matur, în cadrul unei experiențe relaxante, dar și creative.

Pentru a doua oară în Teleorman, una dintre proiecții s-a petrecut la Alexandria, în spațiul oferit cu generozitate de Librăria „Mihai Murar”, iar zeci de elevi au avut, din nou, ocazia să fie participanți activi la un eveniment important, care facilitează schimbul de cunoștințe și experiențe între profesioniști consacrați, studenți la început de drum și simpli pasionați de animație.

Prin intermediul proiecțiilor, atelierelor pentru liceeni și masterclass-urilor, ABIFF încurajează dialogul și colaborarea, stimulând dezvoltarea industriei animației locale și internaționale.

În cursul zilei de 7 septembrie, Librăria „Mihai Murar” din Alexandria s-a umplut până la refuz de elevi care și-au dorit, pe de o parte, să vadă cum se face un film de animație și, pe de altă parte, să urmărească un calup de filme de animație premiate la nivel internațional. Astfel, s-au putut urmări scurtmetraje de animație din întreaga lume, acoperind o gamă largă de genuri, tehnici și tematici.
De la animație 2D tradițională la animație 3D de ultimă generație, de la stop-motion la animație experimentală, ABIFF oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra celor mai recente tendințe și inovații în domeniu.


Elevi ai liceelor și colegiilor naționale „Alexandru Ghica”, „Alexandru Ioan Cuza”, dar și ai școlilor gimnaziale numărul 7, „Mihai Viteazul”, „Ștefan cel Mare”, au privit cu interes modul în care se construiește un film de animație și s-au arătat intrigați de munca complexă care stă chiar și în spatele unei scene scurte. La final, aceștia au primit și diplome de participare.


Vera Mitran, în calitatea sa de fondator al Asociației Mihai Murar, care deține Librăria din Alexandria, a mărturisit participanților că desfășurarea unui astfel de festival în Teleorman este un câștig în sine și că el aduce în județ un suflu nou, răspunzând unei nevoi acute de cultură cinematografică în zonă.