Connect with us

Știri

DNA și Parchetul European, descinderi în Teleorman la două firme abonate la contracte cu primăriile din Teleorman! Panică printre politicieni!

Publicat

de

Procurori de la DNA și Parchetul European au descins, joi dimineață, la două firme din Teleorman abonate la lucrări publice pentru primăriile din județ, prin diferite programe guvernamentale sau PNRR.

Este vorba despre MCI Construct Invest SRL și Termosistem EHP SRL, societăți a căror cifră de afaceri a explodat în ultimii ani, în special de când au obținut contracte pe bandă rulantă la primăriile din județ.
Potrivit informațiilor, reușita în afaceri se datorează intervențiilor pe linie politică, prin diferite metode de…convingere.
Deși MCI CONSTRUCT nu apare ca principala firmă contractantă, a obținut multe lucrări prin subcontractare, succes care i-a adus numai în 2022 un profit aproape de trei ori mai mare față de anul 2020. Singurele contracte publice obținute ca firmă câștigătoare sunt la Peretu, în anul 2020 și la Pietroșani, în anul 2023.


Perchezițiile de ieri fac parte dintr-un dosar complex privind fraudarea fondurilor europene acordate în pandemie ca ajutor pentru firmele de construcții care fac angajări, dar și obținerea unor lucrări publice prin metode mai „neortodoxe”.
Pentru obținerea ajutorului de la UE, au fost angajate fictiv mai multe persoane, însă, în realitate, acestea nu au lucrat în nici un moment la firma respectivă.
Administratorul societății MCI Construct Invest este Daniela Rusu, iar director general este Paulică Rusu, ambii rude apropiate ale lui Doru Rusu, cel care controlează de facto afacerile firmei și a cărui notorietate este strâns legată de un lider politic  important din Teleorman.

A doua societate, TERMOSISTEM EHP, este condusă de Beniamin Rusu, fiul lui Doru Rusu, cel care este cunoscut mai mult pentru autoturismul de câteva sute de mii de euro pe care îl conduce, un Bentley, decât pentru afacerile pe care le derulează firma sa. La începutul acestei luni, Beni, așa cum îl numesc cunoscuții, a vrut să iasă în evidență printr-o petrecere de nuntă cum nu s-a mai auzit în Teleorman. Tânărul afacerist și-a făcut nunta pe litoral, la Nuba, iar „aroganța” l-a costat aproape cât mașina de fițe, în jur de 300.000 de euro.


Prosperitatea familiei Rusu este de notorietate în județ, în special în lumea politică și administrativă, însă la fel de notorie este și metoda prin care a obținut cele mai bănoase contracte cu statul.
Firma lui Beniamin a încasat în ultimii ani un profit net de peste 2 milioane lei și a ajuns în 2024 la o cifră de afaceri de 14.099.947 lei.
Contractele obținute în ultimii patru ani de Termosistem EHP SRL, societate condusă oficial de Beniamin, fiul lui Doru Rusu, când liderul politic care le-a deschis ușile către instituțiile statului avea influență puternică asupra celor care le conduc, au dus la un profit net de aproximativ 600.000 de euro numai în ultimul an fiscal.

Construire primărie Călmățuiu, prin CNI  cu o valoare de 1.560.344 RON – 21.07.2020 publicarea ofertei și 22.02.2021 câștigarea ofertei

– Construire Cămin Cultural în satul Merisani, comuna Dobrotești, prin CNI, 707.622 RON, ofertă acceptată pe 29.12. 2020

– Reabilitare drum in satul Brebina, comuna Scrioastea, 329.680 lei, ofertă acceptată pe  21.10.2021

– Extindere canalizare Peretu, str. Zaharescu( 697mp) și Str. CFR, 749mp, 324.000 lei, ofertă acceptată la data de 04.09.2020

– Reparație drum de exploatare Peretu, paralel cu calea ferată- Draghici Nicolae-Hotar Plosca-198.099 lei, contract obținut la data de 22.09.2020

– Extindere rețea canalizare Peretu,
126.021 lei, c9ntract obținut pe 16.07.2020.

– Lucrări de întreținere drumuri Bujoru
99.926 lei, contract obținut la data de 04.06.2021.

– Reparație sediu ANAF Alexandria, 16.743 lei, tot în anul 2021, la începutul lunii Decembrie.

Potrivit informațiilor, perchezițiile de ieri au vizat și domiciliul din Peretu al lui Beniamin Rusu și au fost ridicate înscrisuri, telefoane mobile și alte probe care fac parte din probatoriu în dosarul penal.
Familia Rusu a mai deținut și alte firme în ultimii ani, însă acestea au fost radiate de la Registrul Comerțului, cum ar fi TELDOR SRL.